CSNR wil met andere spelers Raleighvallen beter benutten
08 Feb 2015, 02:00
foto


“Het idee is om een public private partnership voor het CSNR (Centraal Suriname Natuur Reservaat gebied), specifiek Raleighvallen, op te zetten. Het is volstrekt nieuw voor Suriname, en we willen graag weten wat de belangrijke spelers op dit vlak er allemaal van vinden", legt Inez Akkerman, projectcoördinator van Conservation International Suriname (CIS) uit. Een gemengde groep spelers zoals de lokale gemeenschappen, de overheid, de touroperators, ngo’s, de hotel associatie deed mee aan een conferentie van CIS over de kansen die het CSNR biedt voor duurzaam toerisme.

De CIS geeft aan dat de faciliteiten te Raleighvallen niet af zijn en ook nog in slechte staat verkeren. Bezoekers die er heengaan zijn niet ‘high-end’, maar vooral ‘midrange en backpackers’. Ook is Stinasu volgens CIS niet erin geslaagd om de inkomsten te verhogen van opbrengsten uit toerisme. De bedoeling van het CSNR is om de plek een betere uitstraling te geven, die goed onderhouden en geschikt is voor toerisme én onderzoek. Het CSNR moet als case studie dienen voor hoe 'natural capital' kan betalen voor ontwikkeling. Het aanpakken van de accommodaties en het bevorderen van ecotoerisme en onderzoek zal in goede relatie met de lokale gemeenschappen moeten gebeuren. De overheid en vooral particuliere investeerders spelen hierbij een belangrijke rol.

Groter succes
De Peruaan Eduardo Nycander, die een eco-toristische onderneming heeft in Peru hield ook een presentatie, waarin hij inging op kansen voor private partijen voor een duurzame verbetering en uitbreiding van de huidige faciliteiten, gelegen in het meest ongerepte en wereldwijd belangrijke natuurgebied van Suriname.

“De bedoeling is om het CSNR gebied te maken tot een attractieve bestemming voor toeristen. We zijn van mening dat we er veel meer van kunnen maken, om het tot een groter succes te maken, met name door het aantal toeristen omhoog te brengen en ook de inkomsten”, zegt Akkerman. Gemiddeld gaan er tussen de 3000 en 4000 toeristen per jaar naar het gebied. Dit aantal kan worden verdubbeld. Het plan is overhandigd aan Hesdy Esajas, hoofd van ’s Lands Bosbeheer (LBB).

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May