NPS-hoofdbestuur tikt Van Coblijn op de vingers
05 Feb 2015, 02:00
foto


Het hoofdbestuur van De Nationale Partij (NPS) is woensdagavond in spoedvergadering bijeen gekomen met de afdeling Paramaribo. Duidelijk is gemaakt op de vergadering dat het hoofdbestuur zich niet kan terugvinden in uitspraken die gedaan zijn door John van Coblijn, voorzitter van de afdeling Paramaribo in 'de Ware Tijd' van 4 februari. Starnieuws verneemt dat er harde woorden zijn gevallen. Van Coblijn is na felle discussies uiteindelijk opgestaan en zei dat er genoeg is gesproken, waarop hij de vergadering verliet.

Van Coblijn zei aan de krant dat kiezers niet moeten stemmen op V7 zonder dat de partijen zich verbinden aan een gedragscode. In een verklaring zegt het NPS-hoofdbestuur, onder leiding van Gregory Rusland, dat het niet staat achter de wijze waarop het bericht is verschenen.

Normen en waarden
De NPS zegt in een verklaring vanaf haar oprichting in 1946 geschreven en ongeschreven regels over ethische nomen en waarden te hebben en ze houdt daarnaast de democratie en de rechtsstaat gedachte hoog in haar vaandel. "Normen en waarden zijn altijd de basis geweest waarop de partij gestoeld is en deze zijn in de afgelopen jaren steeds geëtaleerd met samenwerkingsverbanden.
De samenwerkende partijen in combinatie verband V7 dragen deze normen en waarden eveneens uit. Deze zijn terug te vinden in de statutaire bepalingen en interne regelgeving van deze politieke partijen", staat in de verklaring.

De NPS benadrukt dat zij samen met haar politieke partners in de combinatie V7 deze principes steeds zal uitdragen. "Samen met de overige afdelingen en structuren van de partij blijven wij steeds met elkaar in contact en zullen via geëigende kanalen de media steeds informeren en op de hoogte houden van standpunten en de richting die de partijen opgaan naar de verkiezingen", zegt de groene partij in een verklaring. De NPS roept alle Surinamers op haar te ondersteunen bij de komende algemene, vrije en geheime verkiezingen die gehouden zal worden op 25 mei 2015 ter verwerving van regeermacht in het belang van de ontwikkeling van Suriname te samen met haar partners in combinatieverband V7".

Code voor alle politici
Van Coblijn verduidelijkt tegenover Starnieuws dat hij zich sterk maakt voor een gedragscode die voor alle politieke partijen moet gelden, dus ook voor V7. Hij merkt op dat het om een principiële zaak gaat dat politici een gedragscode met elkaar afspreken.

Het concept dat Van Coblijn zou indienen, is nog niet een definitieve code. "Er moet nog verder met elkaar hierover gediscussieerd worden", zegt de politicus. Het is nog niet besproken met de afdeling Paramaribo. "Ik zal doorgaan om de achterban en het hele volk uit te leggen waarom politici zich moeten houden aan ethische regels. Het is belangrijk om het geloof van de kiezer in de politiek te herstellen", benadrukt de NPS-topper.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May