Noodtoestand = Staatsgreep a la NF-fractieleider
05 Feb 2015, 12:00
foto


Als de president de noodtoestand zou afkondigen, pleegt hij een staatsgreep!
Dit is in alle ernst de conclusie van de NF-fractieleider mr. R. Randjietsingh.
In een gezonde democratie is dat niet nodig. En een regering die niet kan bogen op een meerderheid in DNA, moet naar huis, verklaart hij verbitterd.

Quasi stoere taal van een dorpspoliticus zou je zeggen. Niks is minder waar! Niks dan politieke gekissebis, koeterwaals en opjutterij. Het gelijk stellen van noodtoestand aan staatsgreep is wel heel bedenkelijk. En geeft duidelijk aan dat hij de constitutie niet heeft begrepen.

Zonder enige zelfreflectie praten over een gezonde democratie (quorum fenomeen) doet de wenkbrauwen danig fronsen. Politieke benauwdheid, geen duidelijke issue hebben doet hem als van oudsher (oude politiek) grijpen naar een versleten bandje/cd over staatsgreep. Hiermede wil hij de burger met name de eigen achterban angst injagen en opjutten. Misleiding pur sang, omwille van politieke lijfsbehoud.

Anno 2015 – misschien is hij zelfs in tijd blijven steken – is het laagwaardig en laf om te proberen een aanslag te willen plegen op het intellect van de burger (kiezer). De uitspraken van Randjietsingh kunnen als niet anders worden gekwalificeerd dan politieke zelfmoord. Onnozel, omdat anno 2015 zelfs een zondagse koe weet en begrijpt dat noodtoestand niet hetzelfde is als staatsgreep.

Een ‘kleine’ geheugen opfrisser voor de ‘juridische geleerde’ NF-fractieleider.
Een staatsgreep (coup, putsch, coup d`e`tat) wordt gedefinieerd als onwettig, plotseling en gewelddadig ingrijpen in de politieke toestand om die te wijzigen.
De noodtoestand (onhoudbare situatie) afkondigen is het verklaren dat een land of streek noodgebied is ( bijvoorbeeld bij watersnood)

Het ‘machtige woord’ noodtoestand is in de Grondwet in de artikelen 102 en 130 terug te vinden. Jammer genoeg zoals met heel veel andere bepalingen in de Grondwet zonder enige nadere omschrijving z.a.:
- staat van oorlog;)
- oorlogsgevaar;)
- staat van beleg;)
- militaire agressie;) art. 128
- burgerlijke en militaire uitzonderingstoestand;)
- andere buitengewone omstandigheden (art. 56);
- uit – of inwendige veiligheid (art. 102).

Bepaaldelijk is aangegeven dat het uitroepen van de noodtoestand – in beginsel – bij wet (!) moet worden vastgesteld. Aangestipt wordt dat in art. 102 de leden 1 en 2 uitdrukkelijk wordt gesproken van: – staat van oorlog; – oorlogsgevaar; – of staat van beleg.
En dat de president voorafgaande toestemming van DNA behoeft. Dat deze toestemming niet vereist is, wanneer het overleg met DNA door overmacht niet mogelijk is gebleken.

In lid 3 is bepaaldelijk aangegeven dat de president al dan niet (overmacht), na voorafgaande toestemming van DNA (inactief, quorumspook) in elk gedeelte van het land de noodtoestand kan uitroepen.
Let wel! Ter handhaving van de uit – of inwendige veiligheid:
1. ingeval van oorlog, oorlogsgevaar;
2. of ingeval van ernstige bedreiging of verstoring van de inwendige orde of rust welke kan leiden tot wezenlijke aantasting van de belangen van de Staat.

Daarnaast moet gewezen worden op het bepaalde in art. 128 GW. Bepaaldelijk is aangegeven dat er een Nationale Veiligheidsraad is, die zijn werkzaamheden kan aanvragen pas nadat de daartoe bevoegde organen besloten hebben tot het afkondigen van:
1. staat van oorlog, oorlogsgevaar of staat van beleg;
2. ingeval van militaire agressie (staatsgreep!);
3. en het afkondigen van de burgerlijke en militaire uitzonderingstoestand.

Is het mogelijk aan te geven wat bedoeld wordt met ‘andere buitengewone omstandigheden’, die het houden van een verkiezing verhinderen (art. 56 lid 2)? Is dat hetzelfde als burgerlijke uitzonderingstoestand (art. 128)?

Kan onder ‘andere buitengewone omstandigheden’ begrepen worden een inactief DNA (geen begroting!)? En onder ‘burgerlijke uitzonderingstoestand’ burgerlijk ongehoorzaamheid ten gevolge van b.v. inactief DNA, quorum fenomeen!

Politiek Suriname, met name oppositie (fractieleider mr. R. Randjietsingh) suma bari boe?

A. R. Ramdjielal
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May