Pleidooi voor internationaal standpunt afschaffing doodstraf
04 Feb 2015, 01:00
foto
De inleiders Marc Bossuy, Benito Pick en Carlo Jadnanansing top het seminar van SJSSN. (Foto: Raoul Lith)


De Stichting Juridische Samenwerking Suriname-Nederland (SJSSN) heeft dinsdag een seminar gehouden met als doel een discussie over de doodstraf in Suriname te voeren. "Het is een stukje awareness vergroten door het verschaffen van informatie over zaken met betrekking tot de doodstraf”, zegt Judith van der Gugten, project coördinator van SJSSN. Zij hoopt dat de discussies ertoe zullen leiden dat de Surinaamse overheid bereid is internationaal een standpunt in te nemen door 'het Tweede Facultatieve Protocol bij het Internationaal Verdrag inzake Burger- en Politieke Rechten (BuPo), gericht op de afschaffing van de doodstraf', te ratificeren.

Van der Gugten geeft aan dat de organisatie in lijn staat met de stappen van De Nationale Assemblee. In het gewijzigd Wetboek van Strafrecht is de doodstraf afgeschrapt. "Dat is voor het Surinaams grondgebied. Wat wij graag zien is dat Suriname regionaal en internationaal een standpunt inneemt ten aanzien van afschaffing van de doodstraf", stelt Van der Gugten. Internationaal kan dat door het tekenen en het ratificeren van het Tweede Protocol bij het BuPo verdrag.

Onherroepelijk
Verschillende organisaties hebben zich uitgesproken over het onderwerp. Religieuze, mensenrechten en vrouwen organisaties, alsook vertegenwoordigers van de advocatuur en de rechterlijke macht hebben deelgenomen aan het seminar. Er werden inleidingen gedaan door de juristen Benito Pick en Carlo Jadnanansing vanwege hun bekendheid met het strafrecht. Ook heeft Marc Bossuyt, deskundige op het gebied van mensenrechten, een presentatie gehouden.

Bij alle drie inleiders zijn verschillende punten opgesomd waarom zij voorstander zijn van de afschaffing van de doodstraf zijn. "Op papier hebben we de doodstraf, maar is sinds 1927 nooit meer uitgevoerd. In feite is het een dode letter", zegt Jadnanansing. Hij geeft aan wel rekening te houden met de gevoelens van mensen. "Nabestaanden vragen vaak om de doodstraf. Als dingen gebeuren dan overvalt emotie jou". Hij benadrukt dat er zoveel nadelen verbonden zijn aan de doodstraf. De doodstraf is onherroepelijk. Er zijn genoeg voorbeelden waarbij mensen geëxecuteerd zijn die later onschuldig bleken te zijn.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May