Belfort beloont awardwinnaars nog een keer
29 Jan 2015, 08:00
foto
Minister Edward Belfort met de polieambtenaren die door hem extra zijn bedacht. (Foto: René Gompers)


Minister van Justitie & Politie heeft de winnaars van de Police Awards Night extra gehuldigd voor hun uitzonderlijk politiewerk. Zij hebben van Belfort nog eens geld en awards ontvangen. Het geld komt uit de zak van de minister. De bewindsman is tot deze geste bewogen door het feit dat hij zelf aan de dood is ontsnapt tijdens een vuurgevecht in 1996. “Ik weet wat het is om elke dag je leven op het spel te zetten bij het dienen van de samenleving. Deze prestaties horen extra gewaardeerd te worden.”

De Police Awards Night is door Belfort vanaf zijn aantreden ingesteld. Het evenement is bedoeld om waardering te tonen voor de uitzonderlijke prestaties van agenten en afdelingen van het politiekorps en als stimulans. De huldigingsceremonie is vorige week voor de derde keer gehouden. Er zijn door het korps zeven awards en geldprijzen tussen de SRD 250 en SRD 2500 uitgereikt voor de topprestaties van 2014. In de categorie Markante Gevallen zijn onderinspecteur Max Terborg, agenten Gabrielle Tolud en Guillome Trott gehuldigd voor hun optredens. Terborg, toen nog hoofd van de Bikers Unit, heeft ondanks gevaar voor eigen leven kunnen voorkomen dat het hoofdkwartier van zijn afdeling in brand werd gestoken. De dader heeft de poging tot brandstichting en de poging om op de politieman in te hakken, niet overleefd.

Agenten Tolud en Trott hebben door kordaat optreden bij een geval waarbij er gedronken werd op straat, erger kunnen voorkomen toen er een opstand dreigde uit te breken. De agenten hebben de vechtersbazen het hoofd kunnen bieden en erger voorkomen. De Beste Medewerker is agent Ronny Ho A Sjoe, de beste manager is hoofdinspecteur Franklin Amier en de beste afdelingen zijn Forensische Opsporing en Kapitale Delicten. Van Belfort heeft Terborg SRD 5000 ontvangen, Tolud, Trott, en de beste afdelingen elk SRD 1000, Amier en Ho A Sjoe elk SRD 500.

Voordat Belfort overging tot het uitreiken van de extra awards en geldprijzen, vertelde hij over wat hem ertoe bewogen heeft om deze stap te maken. Hij en een collega zijn in 1996 in een vuurgevecht met rovers gewond geraakt. Belfort was in zijn schouder geraakt en zijn collega in een oog. Behalve bezoeken aan het tweetal is er verder niets gedaan voor de collega die nu met een oog door het leven gaat en als taxichauffeur aan de bak is. “Er is van overheidswege niks voor hem gedaan, het bedrijfsleven is ingesprongen om hem te helpen. Agenten doen heel veel werk, zetten hun leven op het spel en niemand die naar ze omkijkt” gaf Belfort aan. “Als het misgaat zijn ze of met ontslag, of opgesloten of we moeten ze gaan begraven. De goede dingen worden niet belicht. Daarom is de Police Night Award ingesteld. En vandaag doe ik dit omdat deze agenten meer verdienen. Dit komt uit mijn eigen zak dus niemand hoeft straks te schreeuwen.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May