Fidel Castro reageert op nieuwe betrekkingen Cuba-VS
27 Jan 2015, 17:00
foto
Fidel Castro


De voormalige Cubaanse leider Fidel Castro schijnt stilzwijgend goedkeuring te geven aan het recente besluit van Cuba en de VS om de diplomatieke betrekkingen te herstellen. In een brief schreef hij: "Ik heb geen vertrouwen in het beleid van de VS, noch heb ik een woord met hen gewisseld, maar dit betekent niet dat ik een vreedzame oplossing van conflicten verwerp."

Het zijn de eerste opmerkingen sinds de historische beweging van Cuba en de VS in december na decennia van vijandelijkheden. Vorige week zijn gesprekken op hoog niveau gehouden.

De brief is gepubliceerd door de staat geleide krant Granma. Castro schrijft: “We zullen altijd de samenwerking en vriendschap verdedigen met alle mensen van de wereld, met inbegrip van onze politieke tegenstanders.” De 88-jarige ex-leider lijkt de beslissingen die zijn jongere broer Raul – de huidige Cubaanse president – neemt te ondersteunen. Raul heeft sinds 2008 de leiding van het land.

“De Cubaanse president heeft de relevante stappen genomen in overeenstemming met zijn prerogatieven en de bevoegdheden die de Nationale Vergadering van de Communistische Partij van Cuba aan hem heeft gegeven," staat verder in de brief. Het was nauwelijks een volmondige goedkeuring voor de Amerikaans-Cubaanse toenadering, maar ook geen afwijzing van het besluit om de politieke banden opnieuw aan te halen met de grote vijand in het noorden.

Fidel Castro heeft zijn hele volwassen leven doorgebracht in conflict met de VS, en het is geen verrassing dat hij niet uitbundig reageert nu de vijandelijkheden blijkbaar ten einde zijn. Velen in Cuba vinden dat de huidige inspanningen om de lang bevroren verhoudingen te ontdooien, niet zouden zijn gedaan als Fidel daar zijn goedkeuring niet aan had gegeven. Zijn zwijgen over de kwestie had geleid tot groeiende speculaties over zijn gezondheid. Eerder heeft Fidel Castro in een brief aan oud-voetballer Diego Maradona geruchten dat hij was overleden, de grond in geboord.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May