Bergingsoperatie AirAsia-romp gestaakt
27 Jan 2015, 10:00
foto
Bergingswerkzaamheden van het gecrashte toestel van AirAsia vlucht QZ8501 worden gehinderd door stormachtig weer. (Foto: AFP)


Het Indonesische leger heeft de bergingsoperatie voor AirAsia vlucht QZ8501, die in december is gecrasht in de Javazee, opgeschort. De bergingsteams zijn er na drie dagen van proberen niet in geslaagd de romp met luchtballonnen naar boven te halen.

Aanvankelijk dachten de ambtenaren dat het gros van de lichamen zich in de romp bevond, maar ze zeggen nu dat berging van het wrak geen prioriteit is daar zij geloven dat er geen slachtoffers in zijn. Tot nu toe zijn 70 lichamen van de 162 mensen die aan boord waren gevonden. De zoekactie wordt gehinderd door onstuimig stormachtig weer.

Een Indonesische militaire leider zegt aan BBC dat het wrak van de romp te kwetsbaar is om opgeheven te worden. Hij voegt eraan toe dat hij had besloten om de troepen terug te trekken naar hun basis nadat een aantal van de bij de operatie betrokken duikers zijn behandeld voor decompressieziekte.

Het besluit volgt nadat een eerdere poging zaterdag om het vliegtuigwrak naar boven te trekken mislukte en de romp uitéén begonnen te vallen. Het toestel vloog van Surabaya in Indonesië naar Singapore, toen het amper een uur na opstijgen in de zee neerkwam op 28 december. Ofschoon het volledig onderzoek naar de oorzaak van de ramp maanden kan duren, zal naar verwachting deze week een voorlopig rapport worden ingediend.

Duikers gingen vrijdag naar het belangrijkste deel van de romp die 30 meter diep in de zee ligt. Eerder zijn de cockpit voice recorder en de vlucht data recorder van het vliegtuig geborgen. Uit informatie uit de recorders blijkt dat het toestel te snel was geklommen en het daardoor tot stilstand kwam.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May