President Obama op India's Dag van de Republiek
26 Jan 2015, 08:00
foto
President Barack Obama met zijn vrouw en de Indiase premier Narendra Modi op de Dag van de Republiek. (Foto: AFP)


President Barack Obama heeft als eerste Amerikaanse staatshoofd de viering van India’s Dag van de Republiek bijgewoond. Hij was gast op de jaarlijkse militaire parade die hij vanuit een kogelvrije glazen ruimte heeft gadegeslagen.
Het Amerikaanse staatshoofd is zondag in New Delhi gearriveerd voor een driedaags bezoek dat gezien wordt als een teken om de banden tussen beide landen nauwer aan te halen.


De eerste doorbraak die is bereikt is een nucleaire overeenkomst waarbinnen Amerikaanse bedrijven India zullen voorzien van nucleaire technologie bestemd voor de beveiliging van de burgers. De Indiase premier Narendra Modi noemt het een “nieuwe reis” van samenwerking.

Obama ontmoet vandaag partijleiders van de belangrijkste oppositiepartij in het Congres. Hij zal ook gesprekken voeren met een handels-top. De Dag van de Republiek, 26 januari, markeert de dag waarop de Indiase grondwet in 1950 werd goedgekeurd, drie jaar na de onafhankelijkheid van India van Groot-Brittannië.

Geüniformeerde soldaten in kleurrijke kledij en hoofddeksels marcheerden op de Rajpath, of King's Avenue, waar Obama met Modi keek naar de optocht in een kogelvrije glazen behuizing. De ceremonie was een tentoonstelling van de militaire macht van India met soldaten die marcheerden in formatie en waarbij de nieuwste wapens, waaronder een aantal van Amerikaanse makelij, zijn getoond.

Helikopters strooiden met bloemblaadjes op de enorme menigte, terwijl fanfares en dansers langs de gasten gingen op een mistige regenachtige ochtend. Op deze dag draait het allemaal om patriottisme. De Amerikaanse president is zondag bij zijn aankomst warm onthaald door Modi die hem met een omhelzing op de luchthaven heeft begroet. De twee staatshoofden hebben uren van besprekingen over de defensie en handelsbetrekkingen achter de rug, waarna ze de doorbraak in de civiele nucleaire deal bekendmaakten.

De overeenkomst werd in 2008 overeengekomen, maar was zes jaren aangehouden als gevolg van meningsverschillen over de aansprakelijkheid van Amerikaanse bedrijven in India, in geval zich een nucleair ongeval zou voordoen. Nu komt er een grote verzekeringsmaatschappij, zonder de noodzaak voor verdere wetgeving.

De twee partijen hebben ook beloofd om hun bilaterale handel te vervijfvoudigen en de samenwerking bij defensie projecten te vergroten. De jaarlijkse handel tussen beide landen bedraagt US$ 100 miljard. Het bezoek van Obama in India is ingekort, omdat hij ook naar Saudi-Arabië gaat om zijn condoleances over te brengen voor het verscheiden van koning Abdullah. De inkorting betekent dat zijn vrouw, Michelle, geen bezoek meer brengt aan de Taj Mahal.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May