Links-radicale partij Syriza wint verkiezingen Griekenland
26 Jan 2015, 02:00
foto
De partijleider van Syriza, Alexis Tsipras, heeft de verkiezingen in Griekenland gewonnen. (Foto: The Guardian)


Wereldwijd wordt erkend dat Griekenland geschiedenis heeft geschreven. De links-radicale partij Syriza heeft volgens de voorlopige tellingen de verkiezing van zondag met ruime meerderheid gewonnen. Intussen heeft premier Antonis Samaras zijn nederlaag erkend. Syriza heeft ruim 36 procent van de stemmen behaald, terwijl de conservatieven ongeveer 28% hebben gekregen.

De partijleider van Syriza, Alexis Tsipras heeft de overwinning geclaimd. Het is nog niet duidelijk of deze partij alleen zal kunnen regeren. Daarvoor zijn 151 parlementszetels nodig. Dit is nog net niet behaald. Tsipras heeft beloofd dat er een eind komt aan de "vijf jaar van vernedering en pijn, die het land heeft meegemaakt nadat het failliet was verklaard in 2010.

"Het soevereine Griekse volk heeft een duidelijk, sterk en onbetwistbaar mandaat gegeven. Griekenland heeft de pagina omgeslagen, met achterlating van destructieve soberheid en angst", zei de partijleider. Tsipras heeft de kiezers voorgehouden dat hij kwijtschelding van schulden zal eisen. Er is diep gesneden in lonen en pensioenen, terwijl massaontslagen zijn gevallen en belastingen zijn verhoogd. Het volk is volgens hem gebukt gegaan onder dit beleid dat opgelegd is door de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank. De inspecties behoren volgens Tsipras nu tot het verleden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May