Simons: Ik heb niet onderhandeld over de agenda
26 Jan 2015, 00:00
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Simons


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons stelt dat zei sinds de vergadering met het Nieuw Front vorig jaar, ook via de media heeft aangegeven dat zij de agendapunten van de vergadering die uitgeschreven is, niet zal wijzigen. Zij heeft geen principiële bezwaren om de volgorde van de agendapunten aan te passen. Dit is ook gebeurd donderdag. Hoewel Harish Monorath van Nieuw Suriname aangegeven heeft dat de behandeling van de ontwerpwet over constitutioneel hof zou worden aangehouden, zegt Simons dat hierover niet is onderhandeld.


Simons zegt aan Starnieuws dat de ontwerpwetten op de agenda zijn geplaatst, in de volgorde waarin ze klaar waren. Dat kan zijn na het werk van de commissie of bij de oudere wetten na onderzoek van de stand van zaken. "Ik heb daarna steeds ditzelfde standpunt herhaald zodat niemand dit als excuus kon gebruiken. Ook heb ik niet onderhandeld voor quorum. Steeds hebben fracties mij benaderd om te praten en daar ga ik altijd op in", legt Simons uit.

Intussen zijn zowat alle wetten volgens de assembleevoorzitter op de agenda die klaar zijn of bijna zover zijn om in het openbaar te behandelen. "Ik heb met alle fracties en personen gepraat om hen ervan te overtuigen dat een aantal wetten zeer belangrijk is voor onze samenleving. Ik heb geprobeerd ze ervan te overtuigen dat daartoe de ongestoorde voortgang van de vergadering moet worden beschermd. Er is dus met alle groepen op een of ander moment een gesprek geweest met dit doel", stelt Simons.

Spreektijd
De oppositionele fracties klagen dat ondanks afspraken de spreektijd voor de algemene politieke beschouwingen is ingeperkt. Simons merkt op dat sinds het laatste fractieleidersoverleg zij diverse malen heeft geprobeerd te vergaderen. Op de huishoudelijke agenda stond spreektijd voor de algemene politieke beschouwingen. "Daarover moest een besluit worden genomen. Het fractieoverleg is om dit soort dingen voor te bereiden, maar het besluit wordt altijd door De Nationale Assemblee genomen. Toen dit besluit moest worden genomen, heb ik voorgesteld om in verband met de verloren tijd efficiënt onze zaken te brengen en de spreektijd in te korten bij de algemene politieke beschouwingen. Daarover is in het parlement gestemd en zo besloten". Er is twee uur uitgetrokken voor de oppositie, twee en een half uur voor de coalitie en een half uur voor de DOE-fractie.

De oppositionele fracties nemen DOE-voorzitter Carl Breeveld kwalijk dat hij voor de inperking van de spreektijd heeft gestemd. De stemverhouding was 26 tegen 22. Simons wijst er op dat ook al had Breeveld tegen gestemd, de inkorting van de spreektijd zou zijn goedgekeurd. De Nationale Assemblee komt zeer waarschijnlijk volgende week maandag bijeen. Het is de bedoeling om de hele week vier dagen te vergaderen en daarna een week niet. Er wordt rekening gehouden met de verkiezingspropaganda, vooral voor de partijen die in het binnenland bezig zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May