Assemblee wil nakomen afspraken over goudbedrijven
23 Jan 2015, 04:00
foto


Assembleelid Carl Breeveld kaartte tijdens de ingekomen stukken in De Nationale Assemblee aan dat ondanks harde afspraken bedrijven toch vergunning krijgen in woonwijken om goud te verwerken. De regering had beloofd geen vergunningen meer te zullen verstrekken. Hij werd hierin ondersteund door assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en vicevoorzitter Ruth Wijdenbosch.

Simons vroeg vicepresident (vp) Robert Ameerali wat er is gebeurd met de gemaakte afspraken. Bewoners van de Eldoradolaan hebben geprotesteerd tegen het goudopkoop- en verwerkingsbedrijf. Districtscommissaris (dc) Jerry Miranda van Paramaribo-Noordoost had de vergunning ingetrokken, maar de ondernemer kreeg toch toestemming om door te gaan met de activiteiten. Fractievoorzitter van de Mega Combinatie Ricardo Panka en fractielid Melvin Bouva legden uit dat de dc in eerste instantie de vergunning ingetrokken had, maar na onderzoek bleek dat de regels in acht waren genomen. Er is wel gevraagd aan Nimos om metingen te verrichten. Panka legde uit dat alle goudverwerkingsbedrijven naar andere plekken zullen verhuizen.

Ameerali zei dat deze zaak verder zal worden uitgezocht. Er is geen vergunning gegeven via het ministerie van Handel en Industrie of Regionale Ontwikkeling. De vp legde uit dat ook de Deviezencommissie toestemming geeft. Deze mogelijkheid zal worden dichtgetimmerd, beloofde Ameerali. Simons merkte op dat ondernemers in de goudsector in binnen- en buitenland erg machtig zijn. Zij vindt dat de samenleving beschermd moet worden. De Nationale Assemblee had eerder al stelling genomen tegen deze zaak en vraagt van de regering om zich te houden aan wat toegezegd is.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May