Tjin-A-Tsoi wil onderzoek vermeende mega corruptie EBS
23 Jan 2015, 00:00
foto
Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi zegt bewijzen te hebben over vermeende mega corruptie bij EBS. (Beeld: DNA)


Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi (NPS) zal zich wenden tot het parket van de procureur-generaal voor onderzoek van een vermeende 'mega corruptiezaak in georganiseerd verband' bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS). De Staat zou volgens hem voor miljoenen zijn benadeeld. Hij zei donderdag in De Nationale Assemblee de bewijzen hiervoor te hebben. Na deze mededeling bij de ingekomen stukken, verliet hij de vergaderzaal om zijn gang naar de procureur-generaal verder voor te bereiden.

Het assembleelid deelde mee dat er gunningen zijn verstrekt, die rieken naar corruptie. Er zijn voor 8.4 miljoen euro betalingen verricht voor spullen die nooit door het staatsbedrijf zijn ontvangen. Er zou sprake zijn van een zware over facturering van 4 miljoen euro. Ondanks belastingvrije importen zouden de spullen duurder zijn ingekocht.

Tjin-A-Tsoi zei dat facturen valselijk zijn opgemaakt. Spullen zouden zijn betrokken van een niet-Europees land, terwijl de EBS in Europa aankopen doet. Het assembleelid vraagt zich af of de mensen de procuratiebevoegdheden niet te buiten zijn gegaan. Hij haalde aan dat er wanbeleid gevoerd wordt, terwijl het volk moet betalen voor de verhoogde stroomtarieven. Volgens de parlementariër is president Desi Bouterse op de hoogte van al deze zaken. Tjin-A-Tsoi merkte op dat de president om bewijzen heeft gevraagd. Die heeft hij en hij zal ze deponeren bij de procureur-generaal.

Het assembleelid zegt aan Starnieuws dat hij voorlopig volstaat met de informatie die hij verstrekt heeft in De Nationale Assemblee. Hij hoopt dat vanuit de regering en de raad van commissarissen actie zal worden ondernomen. De directie zou op non-actief gezet moeten worden opdat er een gedegen Clad en justitieel onderzoek kan plaatsvinden. Het Openbaar Ministerie krijgt van Tjin-A-Tsoi de ruimte om het onderzoek te doen. Indien er niks gebeurt, zal hij zijn dossier ter beschikking stellen van de pers.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May