President Obama wil verspreiding van welvaart
21 Jan 2015, 11:00
foto
De landen die het meest zijn aangehaald in de jaarredes van Amerikaanse presidenten. (Beeld: BBC)


De Amerikaanse president Barack Obama heeft het einde van de financiële crisis bekendgemaakt en heeft beloofd dat alle Amerikanen zullen profiteren van het economisch beleid. Het staatshoofd heeft dat gisteravond gezegd in zijn jaarrede, de State of the Union.

Hij heeft zijn strategie voor de 'middenklasse economie' gericht op werkende gezinnen, aangekondigd. “Het is nu aan ons om te kiezen wie we willen zijn in de komende 15 jaar," stelt Obama. Zijn plannen zullen het waarschijnlijk niet halen bij het door de Republikeinen gedomineerd Congres.

De toespraak van de Amerikaanse leider was meer gericht op waarden dan op beleid. Na de ergste recessie sinds de Grote Depressie heeft de VS een pagina omgeslagen, merkte Obama op. Hij heeft aangegeven dat hij van plan is om voort te bouwen op deze groei door werkende gezinnen te helpen bij ziekte en zwangerschap en met betaalbare kinderopvang. “Zullen we een economie accepteren waarbij alleen enkelen van ons het bijzonder goed doen? Of zullen we ons verplichten tot een economie die inkomen en kansen genereert voor eenieder die daarvoor werkt?”

Concurrerende economie
In de toespraak van Obama zijn plannen opgenomen om een concurrerende economie op te bouwen door de Amerikaanse infrastructuur te verbeteren en gratis toegang tot openbare universiteiten. "Dit plan is uw kans om af te studeren, gereed voor een nieuwe economie, zonder een schuldenlast," zei hij.

Het Witte Huis heeft in het weekend al aangekondigd om fiscale achterpoortjes op grote erfenissen te sluiten. Hij gaat ook de meerwaardebelasting op de rijkste verdieners verhogen van 23,8 naar 28 procent. Er komen nieuwe tarieven voor Amerikaanse financiële ondernemingen met een vermogen van ongeveer US$ 50 miljard. Sommige hooggeplaatste leden van de Republikeinse partij hebben dit afgedaan als "klassenstrijd".

Andere plannen die president Obama heeft geschetst betreffen onder andere verbetering van het wettelijke ziekteverzuim en minimumloon, het betalen van de openbare universiteit voor negen miljoen studenten en betere cyberveiligheid en consumentenbescherming. Hij heeft ook gezegd dat hij doorgaat met zijn plannen op de gevangenis in Guantanamo te sluiten en dat hij werkt aan gelijke beloning voor mannen en vrouwen.

Buitenlands beleid
Over het buitenlandse beleid zei Obama dat Amerika zich het recht voorbehoud om unilateraal op te treden bij de opsporing van terroristen. Hij heeft het Congres opgeroepen om een resolutie die het gebruik van geweld tegen de Islamitische Staat legaliseert, goed te keuren. De Amerikaanse leider heeft herhaald dat hij ervan overtuigd is dat de VS een overeenkomst kan bereiken om te voorkomen dat Iran kernwapens gaat vervaardigen. Hij zal elk wetsvoorstel die de inspanning bedreigt met zijn veto wegstemmen.

Over zijn beslissing om Washingtons decennialange beleid voor Cuba te beëindigen zei hij dat iets nieuws de potentie heeft om een erfenis van wantrouwen op onze halfrond weg te maken. Alan Gross, die onlangs is vrijgelaten na een verblijf van vijf jaar in een Cubaanse gevangenis, was één van de gasten van presidentsvrouw Michelle Obama om de State of the Union aan te horen.

Aan het eind van zijn toespraak zei Obama dat hij optimistisch is dat hij kan werken met het Congres, ondanks maanden van politieke patstelling. “Ik heb geen campagnes meer te voeren. Mijn enige agenda voor de komende twee jaar is dezelfde als die ik heb gehad sinds de dag dat ik de eed heb afgelegd op de trappen van dit parlement - te doen wat ik denk dat het beste is voor Amerika," zei hij.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May