Kort geding Bouterse-Santokhi wordt vrijdag hervat
20 Jan 2015, 02:00
foto
Advocaat Nailah van Dijk


Het kort geding dat president Desi Bouterse tegen VHP-voorzitter Chan Santokhi aanhangig heeft gemaakt, zal vrijdag worden hervat. Er zal dan mondeling worden afgepleit, deelt de advocaat van Bouterse, Nailah van Dijk, mee aan Starnieuws. Uit het vonnis van het Hof van Justitie blijkt dat Santokhi niet ontvankelijk is verklaard. Zijn raadsman, Gerold Sewcharan, had rechter Ingrid Chhangur-Lachitjaran gewraakt.


"Naar mijn mening is dit besluit van het Hof zeer terecht. Artikel 31 Burgerlijke Rechtsvordering geeft uitdrukkelijk de gronden aan op grond waarvan een rechter gewraakt mag worden. Bovendien had de heer Santokhi bij de wraking zaken moeten aanhalen, waarvan hij deze rechter had kunnen verwijten. Dit heeft hij niet gedaan", stelt Van Dijk.

Santokhi heeft in zijn wrakingsverzoek ‘bloot’ samengevat gesteld dat de onafhankelijkheid van de rechter in Suriname niet zou zijn gegarandeerd, omdat de rechterlijke macht materieel en financieel afhankelijk zouden zijn van de uitvoerende macht. "Dat is niet alleen een zeer verregaande bewering, maar ook ongegrond en onjuist. Immers wordt hiermee heel respectloos tussen de regels door ongefundeerd beweerd dat de rechterlijke macht ‘georkestreerd’ wordt door de uitvoerende macht. Dit is absoluut niet waar!"

Van Dijk vindt dat de uitvoerende macht en de wetgevende macht geen invloed op een uitspraak van de rechter hebben. Evenmin kunnen de uitvoerende macht en de wetgevende macht rechters ontslaan. Zij worden voor het leven benoemd. "Aangezien de gronden die opgenomen waren in het wrakingsverzoek niet terug te herleiden waren onder artikel 31 van Burgerlijke Rechtsvordering, heeft het Hof terecht geoordeeld dat de heer Santokhi niet–ontvankelijk verklaard moest worden".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May