Hardeo Ramadhin, analyticus of propagandist?
18 Jan 2015, 08:00
foto
André Misiekaba


In aanloop naar de verkiezingen van 2010 had ik reeds gezegd dat dhr. Hardeo Ramadhin, die de Janta Partij leidde, en onder andere de VHP fel bestreed, geen politiek analyticus is, maar verworden is tot een propagandist van de VHP. Met zijn partij heeft hij de VHP niet klein kunnen krijgen, dus ging hij terug naar de VHP. Overigens kwam de oprichting van zijn partij uit ontevredenheid over de gang van zaken binnen de VHP. Hij was dus VHPer, werd 'Jantist' en nu is hij duidelijk weer VHPer.

Van de hand van Humphrey Dundas (de Ware Tijd - 11 mei 2005) citeer ik het volgende: 'Hardeo Ramadhin, voorzitter van de Janta Partij en ex-districtscommissaris van Nickerie, zegt desgevraagd dat aan haar achterban reeds landelijk het advies is gegeven om op de UPS/DOE-kandidaten te stemmen. Enkele maanden terug heeft de Janta partij reeds aangeven dat zij niet aan de komende verkiezingen zou deelnemen vanwege de late voorbereidingen op de verkiezingen.'
Zijn advies was toen duidelijk geen VHP. Zoals ik eerder stelde, was de heer Ramadhin toen een tegenstander van de VHP.
Dat de heer Ramadhin propaganda maakt voor de VHP zou geen probleem moeten zijn als hij zich ook als zodanig presenteerde. Echter presenteert hij zichzelf als Politiek analyticus. In deze zogenaamde hoedanigheid zit hij constant met cijfers te frommelen in het voordeel van de VHP.

Kort voor de verkiezingen van 2010 opende deze zogenaamde analyticus een aanval op mij door een ingezonden stuk in Dagblad Suriname. Hij stelde op heel racistische wijze dat slechts een paar mensen uit Pontbuiten en Latour op mij zouden stemmen. Ik belde hem toen op en vroeg hem wat die aanval te betekenen had. Hij kon geen afdoend antwoord geven. Ik vroeg hem als hij bereid was het artikel te rectificeren, wat hij weigerde. Ik stuurde als reactie op zijn ingezonden stuk ook een ingezonden stuk naar Dagblad Suriname. In dat stuk stelde ik onder andere dat ik niet alleen in Pontbuiten en Latour stemmen zou halen maar ook in andere ressorten van Paramaribo en dat ik met voorkeurstemmen binnen zou komen. Met ondersteuning van grote delen van de gemeenschap werd ik in 2010 met voorkeurstemmen gekozen in Paramaribo. Hierbij trok ik stemmen uit verschillende ressorten.

In Dagblad Suriname van woensdag 14 januari 2015 op pagina 12 lezen we onder de kop "Ramadhin: Vierde zetel VHP in Nickerie zit er dik in," onder andere het volgende: 'Ik leef niet buiten de politieke realiteit, maar het klimaat is gunstig. Een vierde zetel zit heel dichtbij. Dit zegt politiek analyticus Hardeo Ramadhin naar aanleiding van de uitspraak van VHP-partijleider Chandrikapersad Santokhi als zou zijn partijcombinatie alle vijf zetels in Nickerie kunnen bemachtigen.' Verder stelt hij: 'De situatie in Nickerie voor de huidige politieke samenwerkingscombinatie, waar de VHP deel van uitmaakt, ziet er wel bijzonder goed uit.' Tenslotte nog een stuk uit de niet onderbouwde analyse van Ramadhin: 'Ramadhin constateerde dat hij voor het eerst in 25 jaren zo een grote opkomst gezien heeft in het VHP-partijcentrum in Nickerie. Volgens hem waren er minstens 4.000 mensen aanwezig. In 1987 behaalde de VHP alle 5 zetels in Nickerie. Bij de overige verkiezingen waren het er steeds 3. In 2000 behaalde de VHP 4 zetels in dit district.' Tot zover enkele delen uit het artikel.

Om met het laatste te beginnen. De zogenaamde analyticus stelt dat de VHP bij de overige verkiezingen steeds 3 zetels in Nickerie behaalde. Na de verkiezingen van 2005, zat ik met de volgende 5 Nickerianen samen in De Nationale Assemblee: Rashied Doekhie (NDP), Soedeschan Jairam (PVF), Carmelita Fereira (NPS), Hariette Ramdhin (VVV) en Kries Matai (VHP). Had de VHP 3 zetels zoals de zogenaamde analyticus ons bewust voorliegt??? Neen, maar slechts 1 zetel. Ook verzuimt hij om in zijn opsomming aan te geven hoeveel zetels de VHP nu heeft. Ik zal hem helpen. Bij de verkiezingen van 2010 behaalde de VHP 1 zetel in Nickerie. Toen werd Soerdjan gekozen. Overigens een collega die heel deskundig is op zijn vakgebied. Daarentegen heeft de Megacombinatie 3 zetels (Doekhie, Wongsoredjo en Lachman). De vijfde zetel is van de Volksalliantie/PL. De VHP heeft dus in 2 opeenvolgende verkiezingen, 2005 en 2010, slechts 1 zetel behaald in Nickerie. De VHP moet dus alvast de ene zetel behouden en werken naar de tweede zetel en meer.
Maar het is misschien goed om u voor te houden wie allemaal vanaf 1987 in Nickerie namens de VHP zijn gekozen als DNA leden.

1987: 1. Leakat Mahawatkhan 2. Chanderdath Bachoe 3. John Ishwardath
1991: 1. Narain Mahadewsing 2. Randjiet Kisoensingh 3. Winod Kalloe
1996: 1. Achmad Jainoellah 2. Asha Koendjbiharie 3. Lachmipersad Tewarie
2000: 1. Ramdas Mahabier 2. Kris Matai 3. Leakat Mahawatkhan
2005: 1. Kris Matai
2010: 1. Lekhram Soerdjan

(Bron: Nickerie.net/dwt/ 17.08.2014/ Asha Gajadien-Bhagwat)

De VHP heeft volgens deze bron dus nooit 5 zetels gehaald in Nickerie. Ramadhin stelt in het artikel in DBS dat de VHP in 1987 alle 5 zetels behaalde. VHP heeft tussen 1987 en nu nooit meer dan 3 zetels behaald in Nickerie!
In een artikel op Nickerie.net (18 augustus 2014) onder de kop 'VHP mikt op 4 zetels in Nickerie' wordt het volgende gesteld: 'Bij de verkiezingen in 2005 en 2010 behaalde de VHP slechts 1 zetel. Ramadhin wil geen uitspraak doen over de achteruitgang van de partij.'
Waarom niet dan? Hij is toch een analyticus? Hij moet toch ook durven om die analyse te maken?
Kijkt u op de site van 'Nieuws-Suriname' dan zult u een open brief van een zekere heer Michel Rijkaard aan de heer Ramadhin tegenkomen. Hier wordt een andere ongefundeerde analyse van Ramadhin aan de kaak gesteld.

Onder de kop 'Kaderleden van VHP-Nickerie worden getraind'. Op NoSpang.com van 9 oktober 2014 heeft deze zelfde Ramadhin een 'analyse' gemaakt op basis van de cijfers van 2010. In dat artikel stelt hij dat "puur rekenkundig bekeken" de nieuwe Combinatie goed is voor 3 tot 4 zetels. Hij zit dan op te tellen en af te trekken om tot zijn conclusie te komen. Om een goede analyse te maken, zeker als het om verkiezingen gaat, kan je niet slechts optellen en aftrekken! Een goede analyticus kijkt ook naar de kansen van de tegenpartij. Zo praat Ramadhin over de stemmentrekkers die niet meer in MC zijn, maar praat niet over nieuwe aanwinsten van de MC (NDP). Ook neemt hij de ontevredenheid van het enige DNA lid van de VHP, dhr. Soerdjan, niet mee in zijn 'analyse.' Soerdjan kreeg 2755 stemmen. Degenen die de tijd willen nemen om deze meneer te volgen, zullen snel tot de conclusie komen dat hij precies op dezelfde wijze zat op te tellen en af te trekken in 2010 en meer dan 1 zetel toeschreef aan de VHP, wat duidelijk niet uitkwam.
Welke analyticus is hij dan? Een selectieve analyticus? Of een gewone propagandist?

Ook het gestelde dat het voor het eerst in 25 jaar is dat er zo een grote opkomst was in het VHP-partijcentrum, is niet waar. Dit is eigenlijk een belediging voor de VHP. Want in de gloriedagen van de VHP onder voorzitter Lachmon waren deze opkomsten normaal. Zie daar de propaganda van de heer Ramadhin. Overigens mag gezegd worden dat de bewuste vergadering inderdaad druk bezocht was. Felicitaties aan de VHP. Toch was de kick-off vergadering van de NDP van 10 augustus 2014 veel drukker bezocht (de beelden zijn voor handen). De heer Ramadhin stelt in het artikel dat hij als participerende observator aanwezig was tijdens de laatst gehouden VHP-vergadering in Nickerie. Door dit te zeggen wil hij zijn status als politiek analyticus bevestigen, want het moet heten dat hij een wetenschappelijke onderzoeksmethode zou hebben gebruikt om te komen tot zijn bevindingen. Wat een lachertje.

Tenslotte nog dit. De Combinatie waarin de VHP op dit moment participeert, gaat op basis van de cijfers van 2010 hoogst waarschijnlijk een kandidatenlijst maken met 3 plekken voor de VHP, 1 positie voor PL en 1 positie voor de NPS. Dit zal de meest gunstige verdeling zijn voor de VHP, 3 posities. BEP en DA91 hebben ook belangstelling voor een positie. Ik verwacht niet dat ze dat krijgen. Maar hoe zal de VHP dan 4 zetels kunnen halen in Nickerie, zoals de kop van het artikel in DBS suggereert? Drie posities en toch 4 zetels? Dit doen alleen propagandisten! Ik wijs nogmaals erop dat iedereen vrij is om propaganda te maken voor een partij naar keuze. De heer Ramadhin is vrij om propaganda te maken voor zijn VHP, maar laat hij stoppen om zich voor te doen als analyticus, want dat is hij duidelijk niet. Wat hij doet is misleiding! Waarom zou hij niet durven om openlijk uit te komen voor de VHP?


Drs. André Th. Misiekaba
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May