Santokhi: 'Andere benadering agrarisch beleid nodig'
16 Jan 2015, 14:00
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi verricht de opening van de Agrarische Vision Conference 2030. (Foto: René Gompers)


“Als we op agrarisch gebied willen vooruitkomen, moeten we uitgaan van een andere filosofie, een andere benadering. De benadering is dat we niet slechts verkopen wat we eenmaal produceren, maar om te produceren wat we kunnen verkopen.” Dit geeft Chan Santokhi, voorzitter van de VHP, de aanwezigen mee op druk bezochte agrarische conferentie. Hij heeft vanmorgen de opening verricht van de Agrarische Vision Conferentie 2030 in het Lallarookhgebouw.

De conferentie is georganiseerd door de VHP en stichting Agro Vision. Met de resultaten van de eendaagse bijeenkomst gaat de VHP een duurzaam agrarisch beleid formuleren. De ‘key note speech’ is gehouden door Carlisle Pemberton van de Univeristy of the West Indies. Het thema van de samenkomst is 'het garanderen van de groene, innovatieve, en duurzame productie van kwalitatief, veilige en gezond voedsel, in voldoende kwantiteit voor het volk van Suriname en vergroting en verbreding van heet nationaal inkomen door export.'

Jaren niet naar wens
“Het gaat al jaren niet naar wens in de landbouw”, gaf Santokhi aan. “Een van de oorzaken is het gemis van een geïntegreerd landbouwbeleid. Toegegeven moet worden dat het beleid van het ministerie jarenlang structureel en fundamenteel verwaarloosd is geworden. Om dan nu een geïntegreerd beleid te gaan voeren, is geen eenvoudige job.” Samen met de goed opgekomen vertegenwoordigers van de visserij, veeteelt en landbouw zal nagegaan worden hoe de sector te verbeteren en de grote uitdagingen van de ondernemers aan te gaan. Wereldwijd neemt de vraag naar voedsel toe vanwege de groeiende bevolking. Daartegenover staan er agrariërs die in aantal afnemen en in de meeste gevallen aan hun lot zijn overgelaten.

“Reeds lange tijd ontbreekt het in ons land aan landbouwvoorlichting en informatie. Hierdoor heeft de sector niet de plaats gekregen in de nationale economie. Daar komt op 25 mei dit jaar verandering in”, belooft Santokhi. Men moet zich meer gaan concentreren op de productie van voedsel en niet langer de ontwikkeling laten afhangen van producten die op kunnen raken en gevoelig zijn voor fluctuerende wereldmarktprijzen, benadrukt Santokhi. “Er is hier nooit een verzadigingspunt want zolang er mensen zijn hebben ze voedsel nodig. Ze moeten eten.” Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij, woont de conferentie niet bij. Hij heeft twee dagen van te voren afgezegd. Waarom is niet duidelijk.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May