Niet onderbouwd waarom getuige terugkomt op verklaring
13 Jan 2015, 12:00
foto


De Nederlandse Hoge Raad vindt dat het herzieningsvoorstel van Inez Weski, in de zaak Desi Bouterse, onvoldoende ondersteund wordt door de aangedragen stellingen en producties. Het is volgens de hoogste rechtbank in Nederland niet hard gemaakt waarom de getuige Patrick van L. teruggekomen is op zijn eerdere verklaringen. De motivering van Weski en de gronden die worden aangedragen, worden niet hard gemaakt volgens de beroepsinstantie.

De Hoge Raad stelt in de uitspraak in deze zaak dat de redenen niet gegeven zijn, waarom de eerdere belastende verklaringen die zijn afgelegd tegen Bouterse onjuist zijn. Patrick van L. had eerder verklaard dat Bouterse betrokken was bij een transport van 474 kilo cocaïne dat in 1997 in de haven van Stellendam werd onderschept. Volgens de Hoge Raad zijn de eerder afgelegde verklaringen van de getuige consistent.

De Hoge Raad stelt dat in een notariële verklaring de getuige terugkomt op zijn eerdere uitspraken. Maar er worden geen redenen hiervoor aangegeven om dit aannemelijk te maken. De notariële verklaring levert voor de hoogste rechtbank "geen grond op om aan te nemen dat de door het Hof tot het bewijs gebezigde verklaringen van betrokkene onjuist zijn".


U kunt de uitspraak van de Hoge Raad hier downloaden. .
pdf-icon.gif Uitspraak.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May