'Back Track' barrière voor handel Suriname en Guyana
13 Jan 2015, 16:00
foto
Glenn Kartopawiro van de Douanerecherche


Een van de barrières die de handel en veiligheid tussen Suriname en Guyana in de weg staat, is de ‘back track’. Hoewel er een gedoogbeleid gevoerd wordt, is er weinig tot geen controle op deze route over de Corantijnrivier. Glenn Kartopawiro van de Douanerecherche benadrukt dat deze route illegaal is en dat het voorlopig zo zal blijven.

Op vrijdag vertrekt een handelsmissie naar Guyana. De hobbels die ondernemers uit beide landen moeten nemen, zullen in kaart worden gebracht en samen met de overheden naar oplossingen worden gezocht. Vertegenwoordigers van de handelsmissie hebben in de Kamer van Koophandel & Fabrieken een persconferentie over de onderneming gehouden. Er werd lang stil gestaan bij de ‘back track’, nadat de ondervoorzitter van de KKF, Anil Padarath, aangaf dat de grensproblemen opgelost moeten worden.

Kartopawiro gaf aan dat de illegale route door zowel Surinamers als Guyanezen verkozen wordt boven de officiële controlepost. De oversteek met de veerboot duurt langer vanwege de afstand, de lange wachttijden en de rompslomp met documenten. De 'back track' is eerder berucht vanwege de illegale handel in goederen. Het is ook vaker een vluchtroute van criminelen geweest. Geen van de overheden is er ooit toe over gegaan om de verkorte route over de grensrivier te sluiten of in de legale sfeer te brengen.

De handel tussen Suriname en Guyana vindt voornamelijk plaats via de haven van Nickerie en de officiële veerverbinding te Southdrain. “Dat zijn ook de standplaatsen van de douane”, benadrukte Kartopawiro. “Het is op deze plaatsen dat de controle op het vervoer van personen en goederen plaatsvindt. De overheid voert een beleid uit waarbij het controlegebied tot een bepaalde proportie is gebracht. Alles daarbuiten is illegaal. Anders zouden we overal moeten zijn, de grens is zo groot, het is moeilijk om overal douaneposten op te gaan zetten. Ik denk dus dat het heel wat voeten in de aarde gaat kosten om deze route een formele status te geven", meent de douanier.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May