SMA-scholen vieren geboortedag profeet Mohammed
10 Jan 2015, 20:00
foto
SMA-scholieren tijdens de Ied Mielaadoen Nabie scholendjalsa. Foto: Ranu Abhelakh


Vier scholen van de Surinaamse Moeslim Associatie (SMA) hebben vrijdag de geboortedag van de Profeet Mohammed gevierd. Op het terrein van het SMA-hoofdkantoor hebben moslims als ook niet-moslim jongeren lofzang voordrachten gehouden en ook meegezongen.

De leerlingen van drie lagere scholen en een muloschool hoefden geen schooluniform aan. Naast westerse vrije tijds kleding, was het overgrote deel gestoken in kleurrijke salwars, nikaabs, kurta pajama’s en djellaba’s. Ook de leerkrachten hebben zich van hun beste zijde laten zien. De kleuters vielen het meest op met hun gevarieerde papieren hoofdtooien met felicitatieteksten erop. Het programma is volledig door de leerlingen zelf gepresenteerd.

Volgens SMA-voorzitter Michel Soebhan staat de boodschap van de Profeet de hele maand centraal. Ook de reden van zijn komst op de aarde. Door vragen te stellen aan de kinderen, heeft Soebhan de leerlingen toegesproken en uitgelegd wie God is en dat God van iedereen houdt. Van wie houd jij? Houden je mama en papa ook van jou? Maar wie heeft mama en papa aan jou gegeven? Vooral de kleuters reageerden heel scherp op de vragen.

De Ied Mielaadoen Nabie scholendjalsa (bijeenkomst) is onderdeel van de SMA landelijke viering. De Profeet Mohammed zou 1444 jaar zijn geworden op 3 januari 2015 en volgens de Islam kalender 1488 jaar. “Djalsas zijn bedoeld om sociaal en op broederlijke wijze samen te zijn. De broederschap en liefde voor elkaar te delen.” Volgens de SMA-voorzitter wordt er op elke djalsa gesproken over de verlosser en genade van Mohammed. De SMA is vorig jaar, op 22 december gestart met de landelijke bijeenkomsten om de geboortedag te gedenken. De djalsas worden op 18 januari afgesloten met een optocht door de straten van Paramaribo.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May