Speciaal informatieprogramma voor partners in REDD+
09 Jan 2015, 04:00
foto


Het duurzaam bosbeheer en bosbeschermingsprogramma REDD+ heeft naast het voorbereidend projectdocument ook een speciaal informatieprogramma voor alle betrokken partners, zoals de overheid, de marrons, Inheemsen en het maatschappelijk middenveld. Het Widening Informed Stakeholders Engagement (WISE for REDD+) project is bedoeld om de capaciteit van de overheid te versterken, hoe om te gaan met speciale doelgroepen in REDD+ en hoe hen te betrekken. Anderzijds heeft het als doel vanuit de doelgroepen geïnformeerd te worden, over hoe zij denken het best betrokken te kunnen worden en welke capaciteit versterkende elementen de overheid zou moeten hanteren.

Het uiteindelijk doel van het WISE for REDD+ programma is te komen tot een proces waarin overheid, inheemsen, marrons en het maatschappelijk middenveld een communicatiemodel hebben waarin zij op een transparante manier geïnformeerd worden over elkaars processen, leren omgaan met elkaar en het volledig REDD+ programma voor een ieder duidelijk is. Gesprekken met de partners moeten leiden tot een project bestuur voor dit communicatiemodel. Hierin worden opgenomen afgevaardigden van de inheemsen, de marrons, de overheid, het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) en de UNDP. Het NIMOS is de officiële uitvoerder van het REDD + projectdocument, terwijl de UNDP optreedt als uitvoerend partner belast met het beheer en toekenning van de financiële middelen voor de uitvoering.

WISE en REDD+
WISE for REDD is een volledig zelfstandig programma dat additionele invulling geeft aan een toegevoegde resolutie in het REDD+ projectvoorstel. Deze Resolutie heeft uiteindelijk de doorslag gegeven dat het REDD+ Projectvoorstel van Suriname kon worden goedgekeurd. Suriname heeft sinds 2008 een lange weg afgelegd voordat in 2013 het REDD+ projectvoorstel werd goedgekeurd. In het streven het REDD+ Projectvoorstel goedgekeurd te krijgen werd geconstateerd dat Suriname samen met andere landen terechtkwam in verschillende conflict situaties, die vooral te maken hadden met de directe betrokkenheid van onder andere de inheemsen en marrons. Suriname heeft meerdere malen beter haar huiswerk moeten doen om de betrokkenheid van deze belangrijke doelgroepen effectief te garanderen. Deze resolutie moest inhoud geven aan het committeren van de overheid en het vinden van een model hoe de doelgroepen te betrekken en zelf open te staan voor capaciteitsversterking gericht op hoe het betrekken van de doelgroepen moest plaatsvinden. Pas toen dit als resolutie werd opgenomen in het projectvoorstel kon in 2013 het projectdocument worden goedgekeurd.

Internationaal werd geconstateerd dat naast Suriname ook, Costa Rica, Peru, Kenia en Vanuatu vrijwel identieke conflicten kenden wat betreft de betrokkenheid van doelgroepen in het REDD + document. Het Bureau of Oceans and International Environmental and Scientific Affairs’ (OES), Office of Global Change (OES/EGC) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten heeft toen een oproep gedaan aan internationale instituten, aanwezig in die landen, mee te dingen naar het opzetten van een project (WISE for REDD+ ) speciaal gericht op betrokkenheid van belanghebbenden in REDD+. Aan dit project zou een apart fonds worden toegekend. Conservation International, ook in Suriname vertegenwoordigd, diende hiervoor een projectvoorstel in en kreeg na goedkeuring zodoende de supervisie over het Suriname WISE for REDD + project.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May