Venezolaanse president zoekt internationale hulp
05 Jan 2015, 12:00
foto
President Nicolas Maduro tijdens een persconferentie in Miraflores voor hij zijn internationale tour begon. (Foto: Reuters)


De Venezolaanse president Nicolas Maduro is begonnen aan een internationale tour waarmee hij wil proberen de impact van de dalende olieprijzen en een verergering van de recessie te keren. Maduro gaat eerst naar China, die een belangrijke bron van leningen is voor het land. Hij zal er praten met zijn Chinese ambtgenoot, Xi Jinping.

Daarna reist Maduro naar verschillende Opec-landen om aan te dringen op vermindering van de olieproductie wat de prijzen zou kunnen verhogen. De Venezolaanse olieprijzen zijn sinds juni met de helft gedaald. Caracas is voor het grootste deel van zijn buitenlandse valuta afhankelijk van zijn olie-export. Het land zou naar schatting de grootste oliereserves in de wereld hebben. Voordat Maduro uit zijn land vertrok, heeft hij een aantal nieuwe maatregelen aangekondigd voor de economische crisis in het land.

Zo zou hij een strategische reserve maken, een nieuwe raad van bestuur benoemen voor het deviezenbeheer en nieuwe agentschappen creëren voor het beheer van de goederendistributie. Maduro zegt dat zijn land lijdt onder de gevolgen van een economische oorlog die de Amerikaanse president Barack Obama heeft gelanceerd om de kartel van olieproducenten, Opec, "te vernietigen". Hij heeft Washington ook ervan beschuldigd de markt te overspoelen met olie als onderdeel van een economische oorlog tegen Rusland.

De Venezolaanse oppositie wijst voor de economische crisis en de tekorten van veel basisgoederen, zoals maïsolie en de melk, naar het socialistische beleid van Maduro en zijn voorganger, wijlen Hugo Chavez.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May