Meer geld voor laagst betaalde werknemers eind januari
05 Jan 2015, 08:00
foto
Minister Michael Miskin


Werknemers die nog geen SRD 858 per maand verdienen, zullen eind van de maand een verhoging moeten krijgen. De wet Minimum Uurloon is op 1 januari in werking getreden. Minister Michael Miskin (Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu) zegt in gesprek met Starnieuws dat er mensen zijn die in vaste dienst zijn van bedrijven en SRD 600 tot SRD 700 ontvangen. Hier komt verandering in.

Het algemeen minimum uurloon is vastgesteld SRD 4,29. Iemand die 8 uren per dag werkt, moet voor 25 werkdagen SRD 858 krijgen. Het gaat om 200 uren in de maand. Voor winkelbedrijven met vier medewerkers of meer geldt een minimum uurloon van SRD 5,14. Op maandbasis wordt het bedrag SRD 1028. Voor personeel van horecabedrijven met meer dan twaalf werknemers en van bewakingsbedrijven geldt een minimum uurloon van SRD 6,00. Het maandsalaris is SRD 1200.

De regering had geen consensus bereikt met het bedrijfsleven en vakbeweging over de hoogte van het minimumloon. Miskin merkt op dat er meer dan veertig jaar hierover is gesproken. "Als de regering had besloten om door te praten, zou de wet Minimum Uurloon nog niet in werking zijn", stelt Miskin. Hij merkt op dat dit zijn ervaring is. Er wordt tijd gerekt met praten. "Ik heb de wet toegepast over het indienen van adviezen en uiteindelijk is de knoop doorgehakt", zegt Miskin. Hij zegt dat vanuit het ministerie controle zal worden uitgeoefend op het naleven van de wetten. Ook de wet Algemeen Pensioenfonds is al in werking.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May