Teams zoeken in ruw weer naar wrak AirAsia
02 Jan 2015, 10:00
foto
Onstuimige weersomstandigheden in het zoekgebied in de Javazee belemmeren de zoektocht van duikers naar het wrak van AirAsia vlucht QZ8501. (Foto: Reuters)


Schepen en vliegtuigen doorkruisen de zeeën rondom Borneo op zoek naar het wrak van het AirAsia–toestel vlucht QZ8501. Het slechte weer bemoeilijkt de zoektocht naar het vliegtuig en de black box vluchtrecorders, die moeten uitwijzen waarom het toestel is neergestort.

Functionarissen zeggen dat meer dan 20 lichamen inmiddels zijn geborgen, samen met wrakstukken van het toestel. Vier lichamen zijn geïdentificeerd. De zoektocht is geconcentreerd op 1575 vierkante nautische mijlen van de noordelijke Javazee.
Harde winden en hoge golven hebben de zoektocht van duikers naar de romp van de Airbus A320-200 belemmerd. Het toestel is zaterdagavond laat uit de tweede grootste stad van Indonesië, Surabaya, vertrokken op weg naar Singapore met 162 passagiers aan boord.

Er zijn golven van vijf meter, vertelt een helikopterpiloot die deel uitmaakt van de zoekactie. "We kijken uit naar momenten waarop de weersomstandigheden verbeteren, om dichter bij het puin en eventuele lichamen te komen. Gisteren, toen we afdaalden om een lichaam uit de zee te bergen, lukte dat niet omdat het lichaam door de golven rolde. Soms konden we het zien, soms niet. "

De multinationale zoektocht is versterkt door deskundigen van het Franse BEA ongevallen onderzoeksagentschap. Het agentschap is er bij alle Airbus-ongevallen. Maar zelfs de geavanceerde apparaten konden vandaag niet worden gebruikt door de hoge golven. Met ingebouwde anti-duikboten apparaten zullen marineschepen uit Indonesië, de Verenigde Staten en Singapore met sonar de zeebodem doorzoeken.

De oorzaak van de crash - de eerste voor de AirAsia groep sinds de exploitant in 2002 begon te vliegen - is onverklaarbaar. De onderzoekers hebben een theorie dat het toestel tot stilstand zou zijn gekomen toen het in een storm steil naar boven klom om de slechte weersomstandigheden te vermijden. Het kan nog een week duren voordat de zwarte dozen zijn achterhaald. Vlucht QZ8501 is neergestort in de ondiepe zee en moet het volgens experts niet zo moeilijk om de vluchtrecorders die een batterijduur hebben van ongeveer 30 dagen, te vinden.

Behalve de 22 lichamen, zijn ook een glijbaan die gebruikt wordt bij noodsituaties, een reddingsvest en bagage gevonden. In genummerde kisten zijn de lichamen vervoerd naar Surabaya. Autoriteiten verzamelen DNA van familieleden om te helpen bij de identificatie. Donderdag is het eerste slachtoffer begraven. Een van de andere drie geïdentificeerden is een stewardess.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May