Herdenking dag van de verbondenheid op 6 januari
02 Jan 2015, 04:00
foto


De Nationale Reparatie Commissie is een samenwerking aangegaan met de Inheemse organisatie Masuanary en met organisatie Mofina Pikin om gezamenlijk de Dag van de Verbondenheid te herdenken. De Dag van de Verbondenheid is voortgekomen uit de resultaten van historisch onderzoek dat door de sociale en politieke geschiedenis activist, Alwin Ligorie is verricht.

Ligorie is al enige tijd bezig om de geschiedenis van de oorspronkelijke bewoners van ons land vanuit een Surinaams perspectief te onderzoeken en vast te leggen. Bij zijn historisch speurwerk is hij onder meer gestuit op een verbond tussen de Inheemse strijder Kaikoeshi en de vrijheidsstrijder Boni. Het verbond is op 6 januari 1776 tussen deze beide vrijheidsstrijders gesloten. Dit verbond is eeuwenlang door de ex-kolonisator geheim gehouden, omdat het blijkbaar als een onmogelijkheid en bedreiging werd gezien. De verbondenheid tussen de beide vrijheidsstrijders is namelijk een angstbericht geweest voor de toenmalige Gouverneur Nepveu, die in die tijd zelfs genoodzaakt was om een kordon ter bescherming van de plantages te bouwen.

Nu de datum van het verbond door de onderzoeker uit de kast is gehaald, hebben de eerder genoemde organisaties besloten om jaarlijks dit verbond te gedenken en dit binnen het kader van het denken over reparaties onder de aandacht van het publiek te brengen. Hiervoor is de benaming Dag van de Verbondenheid gekozen. Zoals bekend hebben de Caricom staatshoofden in 2013 het besluit genomen om de in de landen van het Caribisch gebied gepleegde genocide onder de Inheemse volken aan de kaak te stellen en om reparaties van de ex-koloniale landen te eisen die Afrikanen in de Caribische landen eeuwenlang tot slaaf hebben gemaakt.

De gedenkdag wordt op 6 januari gehouden in theater Unique aan de Fred Derbystraat om 19.00 uur. Op de Dag der Verbondenheid zal Barryl Biekman ook ingaan op het VN Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst, dat op 1 januari 2015 is ingegaan en loopt tot 31 december 2024. Met name de betekenis van dit decennium voor de nazaten van de Afrikanen in Suriname zal nader worden belicht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May