Misiekaba: Suriname maak je klaar voor next Dubai
30 Dec 2014, 19:00
foto
NDP-topper André Misiekaba. (Foto: René Gompers)


NDP-topper André Misiekaba haalde maandagavond in Ocer aan dat er veel gedaan is door de regering, maar niet alles kon worden afgerond. Daarom is er
nog vijf jaar (video) nodig om het werk af te maken. Vijf jaar is niet genoeg om alle zaken te realiseren "maar president u hebt moeite gedaan". Misiekaba merkte op dat de fly over niet is gekomen, maar er zijn twintig bruggen gebouwd, honderden kilometers weg is geasfalteerd, de verbindingsweg naar de Highway is aangelegd.


Misiekaba somde diverse verdiensten van de regering op. Hij haalde aan dat nog geen enkele president zoveel woningen heeft gebouwd als Desi Bouterse. Als er niet zoveel grond gestolen was, konden er meer huizen afgebouwd zijn. Er is ordening gebracht "in de grontori". Het is volgens de NDP-topper veel prettiger geworden om te wonen in Suriname. Er is een moderne Waterkant en moderne sportvelden in veel buurten.

"Er zijn miljarden geïnvesteerd in het land. De vraag naar deviezen zal afnemen het komende jaar en de koers zal dalen", is de voorspelling van Misiekaba. Hij ziet een enorm goede toekomst voor Suriname. Staatsolie zal op jaarbasis met de raffinaderij US$ 200 miljoen besparen omdat er niet zoveel olie meer geïmporteerd hoeft te worden. Newmont zal voor tijdens het opzetten van het Merian goudmijn US$ 1 miljard investeren. Er zijn tien internationale bedrijven naar olie te zoeken voor de kust. Zij zijn bereid elk een half miljard per jaar uit te geven. Vier zijn bezig met boorplatforms. "Volk van Suriname, maak je klaar. Get ready. Suriname wordt de next Dubai", zei Misiekaba.

De politicus merkte op dat er US$ 100 miljoen geïnvesteerd zal worden in het Wanica Ziekenhuis en de uitbreiding van het Academisch Ziekenhuis. Ook Greenheart, die milieuvriendelijk werkt en eindproducten exporteert, zal meer deviezen opleveren. Dit geldt ook voor de agrarische sector en toerisme. Door het luchtvaartverdrag met de VS en moderniseren van de luchthavens zullen meer toeristen het land binnenkomen. De Finabank heeft SRD 34 miljoen afgeroomd door uitgeven van aandelen en DSB Bank SRD 130 miljoen. Ook Staatsolie komt met uitgifte van aandelen, deelde de NDP-topper mee. Er zal volgens Misiekaba nooit meer schaarste zijn aan deviezen. De VS bouwt een ambassade, waarbij US$ 160 miljoen geïnvesteerd wordt. De koersinterventie was dit jaar US$ 196 miljoen. Vorig jaar was het bedrag US$ 254 miljoen. Dit is met 20% verminderd. "Nog nooit in de geschiedenis van Suriname is er in één regeerperiode zoveel geïnvesteerd", stelde de politicus die de president vroeg om het land nooit meer in handen te laten komen van grondrovers en mensen zonder ontwikkelingsvisie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May