Vlucht QZ8501 waarschijnlijk op zeebodem
29 Dec 2014, 12:00
foto


Na een tweede zoekdag naar de vermiste AirAsia vlucht QZ8501 zijn de pogingen gestaakt tot dinsdag. In Singapore en Indonesië is de nacht al gevallen. Tussen Suriname en het gebied is er een tijdsverschil van tien tot twaalf uren. Er wordt verondersteld dat het toestel waarschijnlijk op de zeebodem ligt.

Het hoofd van het Indonesische bureau voor zoek- en reddingsoperaties, Bambang Soelistyo, zegt dat de veronderstelling is gebaseerd op de coördinaten van het vliegtuig toen het contact werd verbroken. De Airbus A320-200 met 162 mensen aan boord vertrok zaterdagavond vanuit Surabaya, Oost-Java naar Singapore. Het zoekgebied wordt morgen vergroot.

De piloten hadden vanwege het slechte weer om een koersverandering gevraagd, maar hebben geen noodoproep gestuurd voordat het vliegtuig van de radarschermen verdween. Indonesische functionarissen zeiden dat de aanvraag niet onmiddellijk kon worden goedgekeurd door het luchtverkeer. "Op basis van de coördinaten die aan ons zijn verstrekt en de evaluatie dat de vermoedelijke crash positie in de zee is, is de veronderstelling dat het vliegtuig op de bodem van de zee ligt," zei Soelistyo op een persconferentie in Jakarta.

Hij maakte het einde van de zoektocht voor maandag bekend en zei dat het zoekgebied dinsdag wordt verruimd met West-Kalimantan op het eiland Borneo en de zuidelijke delen van de wateren voor de kust van het eiland Belitung. De weersomstandigheden maandag waren zeer goed, zei hij, maar bij het zoeken in de nacht ontbrak het de reddingshelikopters aan visueel apparatuur. De zoektocht zou gericht blijven op olievlekken die maandag zijn gezien. Soelistyo voegde eraan toe dat het niet duidelijk is of de olievlekken zijn veroorzaakt door het vliegtuig. Sommige schepen zijn nog steeds op zoek naar het toestel. Zo’n 30 schepen en 15 vliegtuigen nemen deel aan de zoekactie.

Oceanograaf Simon Boxall vertelde de BBC dat het niet te moeilijk zal zijn om het vliegtuig te vinden als het in het water ligt. De zeebodem is binnen duikersdiepte, zegt hij, en het is "waarschijnlijk dat we binnen een paar dagen antwoorden krijgen.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May