Zware overstromingen teisteren Maleisië en Thailand
28 Dec 2014, 01:00
foto
Er is nog geen zicht op wanneer het water wegtrekt in Maleisië en Thailand. (Beeld: Al Jazeera)


Zware overstromingen in Maleisië en zijn buurland Thailand hebben tenminste dertien mensen gedood en zo’n 180.000 ontheemd. Reddingswerkers in Maleisië hadden veel moeite om de overstroomde gebieden in het noordoosten te bereiken. De getroffenen beschuldigen de regering van trage hulp en bijstand na de ergste overstromingen in decennia.

Maleisiërs hebben hun woede gericht op premier Najib Razak, nadat foto’s waarin hij tijdens het noodweer in Maleisië aan het golfen is met de Amerikaanse president Barack Obama op Hawaï, publiekelijk werden.

Volgens weervoorspellers ziet het er niet goed uit voor de noordoostelijke staten van Kelantan, Terengganu en Pahang. Premier Najib die onder vuur ligt, zal naar verwachting Kelantan vandaag bezoeken. Hij heeft zijn vakantie op Hawaï onderbroken om de nationale hulpactie te leiden.

De overheid heeft ongeveer US$ 14 miljoen uitgetrokken voor opvanghuizen. Vicepremier Muhyiddin Yassin onderkent dat reddingswerkers worden geconfronteerd met stroomuitval en wegen die zijn weggespoeld door het wassende water. “Ik geef toe dat de situatie een uitdaging is voor de reddingswerkers. We doen ons uiterste best om afhankelijk van de overstroming, voedsel te brengen naar de slachtoffers.”

Militaire helikopters en vrachtwagens waren te zien in het Kota Bharu-gebied, dat ligt in de buurt van de grens met het zuiden van Thailand. Maar de reddingswerkzaamheden werden gehinderd door het snel stijgende water en sterke stromingen. De wegen naar de zwaar getroffen gebieden zijn vooralsnog onbegaanbaar.

Kelantan, één van de zwaarst getroffen gebieden, is één van de armste staten in het land. Vanuit de lucht, lijken delen van de hoofdstad Kota Bharu op een enorm, modderig meer, met rij na rij van daken die gluren uit het troebele water. De gemoederen raakten verhit in een overvol opvangcentrum net buiten Kota Kinabalu. De mensen zijn bang dat de situatie verergert als het blijft regenen in de omliggende gebieden.

Het naburige Thailand heeft acht van de zuidelijke provincies verklaard tot rampgebied, nadat ten minste dertien mensen werden gedood door de overstromingen. De gebieden in Surat Thani, Nakhon Sri Thammarat, Pattalung, Pattani, Yala, Narathiwat, Songkhla en ook Trang, liggen sinds half december onder water. Meer dan 184.000 huishoudens zijn getroffen door de overstromingen en moesten bijna 8.000 mensen hun huizen verlaten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May