Suralco bezint zich bij 98-jarig bestaan
19 Dec 2014, 09:00
foto
Ruben Halfhuid, directeur Suralco.


Te midden van de onderhandelingen over de verdere toekomst van de Suralco in Suriname, gedenkt het bauxietmijnbedrijf vandaag zijn 98 jaar bestaan. Het bedrijf staat stil bij de betekenis van het bedrijf voor de Surinaamse samenleving.

In een speciale editie van ‘Suralco Magazine’ belicht het bedrijf hoe hij zich in de Surinaamse samenleving heeft gemanifesteerd als deelnemer aan de economische bedrijvigheid, als partner in de sociaaleconomische ontwikkeling en als deelgenoot in nationale inspanningen om welvaart en welzijn te verwerven voor de natie.

In het voorwoord zegt Suralco’s directeur Ruben Halfhuid dat de speciale editie bedoeld is om de lezer een blik te geven in hoe Suralco in de loop der jaren vanuit verschillende posities de Surinaamse samenleving tegemoet is getreden. Hij noemt de presentaties “objectieve beelden van de sociaaleconomische bijdragen die uit de rijke diversiteit aan activiteiten van Suralco zijn voortgekomen voor de ontwikkeling van de Surinaamse samenleving. Hij hoopt dat de informatie ten goede komt voor de discussies die worden gevoerd over de toekomst van Suralco.

De Aluminum Company of America – Alcoa – heeft via de activiteiten van haar Surinaamse dochterondernemingen respectievelijk eerst de Surinaamse Bauxiet Maatschappij – SBxM en later de Suriname Aluminium Company – Suralco, een onuitwisbaar stempel gedrukt op de Surinaamse samenleving. Ontsluiting van gebieden door de aanleg van wegen, ontwikkeling van de scheepvaart en de overige componenten van de transportsector. Verder kwalitatieve verbetering van de nationale beroepsbevolking door vakopleidingen en andere vormen van beroepsonderwijs. Door de Suralco zijn moderne werkmethoden geïntroduceerd alsook de collectieve arbeidsovereenkomst. De introductie van moderne preventieve gezondheidszorg en maatregelen voor de bevordering van veiligheid, milieubeheer en milieubescherming, blijken allemaal aangelegenheden te zijn die steeds volle aandacht hebben gekregen in de bedrijfsvoering van de maatschappij.

De activiteiten van Suralco en haar voorganger droegen vanaf 1916 met de jaren in steeds toenemende mate bij aan de gestadige groei van de nationale welvaart. Hoewel Alcoa sinds 1916 opereert in Suriname, was het de uitvoering van de Brokopondo-Overeenkomst die in 1958 met Suriname werd gesloten, die de gigantische economische boost aan de Surinaamse samenleving gaf waarmee het land zich duurzame welvaart en een waardig internationaal profiel heeft kunnen aanmeten.

De Brokopondo-Overeenkomst heeft tussen 1958 en 1967 meer dan 200 miljoen Amerikaanse dollar aan investeringen door Suralco met zich meegebracht. De projekten die in het kader van de uitvoering van deze overeenkomst moesten worden gerealiseerd, hebben in nagenoeg alle sectoren van de economie grote ontwikkeling en nieuwe vormen van werkgelegenheid gebracht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May