Speciale vergadering Permanente Raad OAS over VS-Cuba
19 Dec 2014, 03:30
foto


Een speciale Permanente Raad van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) komt maandag bijeen om in een verklaring ondersteuning te geven aan de stappen die gezet zijn in de nieuwe relatie tussen de Verenigde Staten van Amerika en Cuba. Tijdens een vergadering van de regionale coördinatoren van de OAS donderdagavond, is dit besluit genomen.

Assistent-secretaris-generaal ambassadeur Albert Ramdin zegt aan Starnieuws dat de vergadering is aangevraagd door Guatemala. In een verklaring zal ondersteuning worden gegeven aan versoepeling van het beleid. Over het concept zal in het weekend verder worden onderhandeld. De VS is ook onderdeel van het besluit dat de regionale coördinatoren genomen hebben.

Tijdens de Algemene Vergadering van de OAS in 2009 in Honduras was de schorsing van Cuba als lid via een speciale resolutie ongedaan gemaakt. Dit heeft volgens Ramdin de weg geopend voor een meer actieve oproep om Cuba weer onderdeel te maken van het inter-Amerikaanse systeem, en op termijn ook van de OAS. Minister van Buitenlandse Zaken, Hilary Clinton, van de VS was persoonlijk een actieve participant in de onderhandelingen in de vroege uren toen. Ramdin stelt dat Cuba's terugkeer naar de OAS een proces zal zijn, maar door de verbeterde relatie met de VS, zal dit nu versneld kunnen plaatsvinden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May