Breeveld vraagt aandacht president voor goudverwerking
18 Dec 2014, 22:50
foto
Assembleelid Carl Breeveld


Het assembleelid Carl Breeveld (voorzitter DOE) stelt in een open brief aan president Desi Bouterse de problematiek van goudopkoop- en verwerkingsbedrijven aan de orde. Hij vindt het argument van districtscommissaris Jerry Miranda niet steekhoudend om het bedrijf aan de Eldoradolaan toch te laten proefdraaien, nadat het eerder door hem werd gesloten.

Excellentie,

Naar aanleiding van de verklaring van de districtscommissaris Jerry Miranda willen wij het volgende onder uw aandacht brengen en u oproepen op basis van genoemde argumenten een duidelijk besluit te nemen.

De buurtbewoners in de omgeving van het Boys sportcentrum, de scholen en het Internaat Siswa Tama, hebben eerder bij u en andere instanties een petitie ingediend tegen het opzetten van goudopkoop en goudverwerkingsactiviteiten in hun (woon)omgeving te Maretraite in Paramaribo-Noord.

De buurtbewoners hebben in samenwerking met ondergetekende op zaterdag 08 november 2014 een vreedzame protestactie georganiseerd. Wij gaan ervan uit dat mede op basis van de volgende argumenten, dit bedrijf op 02 december 2014 door districtscommissaris Jerry Miranda gesloten is.

- De omgeving Maretraite is kinderrijk, waarin verschillende basisscholen zijn gevestigd;
- Het dagelijks gebruik van het Boys Sportcentrum in de Eldoradolaan door de verschillende scholen in de omgeving en verschillende sportverenigingen;
- Her risico dat schadelijke kwikdampen in de lucht vrijkomen en hierdoor de woonomgeving vervuild wordt en de gezondheid van vele burgers gevaar loopt;
- Volgens informatie zou in 2007 de toenmalige districtscommissaris een verbod hebben uitgevaardigd voor het opzetten van dergelijke bedrijven in Paramaribo;
- Op 3 oktober 2013 werd in De Nationale Assemblee dit probleem uitgebreid besproken, nadat het in verschillende eerdere vergaderingen reeds aan de orde was geweest. In de vergadering werd duidelijk, bij monde van de vicepresident, aangegeven wat het regeringsstandpunt is, nl. dat in STEDELIJKE GEBIEDEN GEEN GOUDVERWERKINGSBEDRIJVEN MOGEN WORDEN OPGEZET.

Het argument dat is aangehaald om op basis van een eerder verstrekte vergunning toch nog het bedrijf een proefperiode te verlenen, is naar onze mening niet steekhoudend. Een bekend begrip tijdens uw regeerperiode is “verandering van beleidsinzichten”. Aangezien de vicepresident het officiële regeringsstandpunt heeft verwoord in DNA, dan dienen op grond hiervan vorige afspraken, als niet valide te worden beschouwd en als zodanig ook afgehandeld. In zo een geval moeten de aanvragers worden ingelicht over het nieuwe standpunt van de regering.

Overigens bevreemdt het ondergetekende dat de huidige districtscommissaris bij de sluiting van het bedrijf, begin december, geen rekening gehouden heeft met hetgeen zijn voorganger had bepaald.

Voorts zijn wij verbaasd dat de vorige districtscommissaris in de pers verklaard heeft dat er niets aan de hand was, totdat mocht blijken dat de ondernemer daadwerkelijk over zou gaan tot het openstellen van het goudverwerkingsbedrijf. Kennelijk waren zaken met de ondernemer toen reeds beklonken.

Vriendelijk nader ik u met het verzoek al deze facetten in overweging te nemen en het opzetten van goudverwerkingsbedrijven in stedelijke gebieden, waaronder eerder genoemd bedrijf, af te wijzen.

Hoogachtend,

Carl Breeveld
Lid van De Nationale Assemblee
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May