Raadsman Ferdinand overweegt hoger beroep in drugszaak
12 Dec 2014, 17:10
foto


Advocaat John Ferdinand zegt aan Starnieuws dat hij hoger beroep overweegt in een drugszaak. Zijn cliënt Waldi F. is door rechter Marie Mettendaf veroordeeld tot een celstraf van twaalf maanden waarvan acht voorwaardelijk onder aftrek en een geldboete van SRD750, of een hechtenis van een maand. De raadsman vindt de straf aan de hoge kant, gezien de omstandigheden van zijn cliënt en het humanitaire.

Waldi F. werd op 17 oktober van dit jaar betrapt op de luchthaven met in zijn bezit 380 gram cocaïne. Hij had bolletjes ingeslikt. De veroordeelde woont in Nederland en heeft een zieke moeder in Suriname. Zijn moeder heeft kanker en krijgt chemotherapie. De veroordeelde bracht zijn moeder naar het ziekenhuis toen een man op hem afkwam. Deze vertelde hem dat hij zijn moeder in Nederland kon laten behandelen en dat hij dan de drugs kon uitvoeren. Met de gedachte dat zijn moeder, die 50 jaar oud is en niet lang meer te leven heeft onder deze omstandigheden, besloot Waldi F. het feit te plegen.

De raadsman merkte op dat deze zaak hem echt geraakt heeft en dat dit eens in de zoveel jaren gebeurt. Ferdinand is zeer teleurgesteld in de strafmaat tegen zijn cliënt. Officier van justitie, Reshmi Rathipal, voerde aan dat zij het verhaal van de moeder zeer betreurt. Maar, het algemeen belang van de gemeenschap mag volgens haar niet achterwege gelaten worden. Zij benadrukte dat de veroordeelde goed nagedacht zou moeten hebben en had moeten beseffen dat het risico om gepakt te worden 50 procent is. Het is kans die de veroordeelde heeft genomen en de consequenties had hij moeten voorzien. Ook zou hij nooit zoiets moeten doen, omdat dit zijn moeder vermoedelijk nog zieker zal maken. Rathipal had een strafeis van twaalf maanden waarvan zes voorwaardelijk onder aftrek en een geldboete van SRD750 of een hechtenis van een maand.

Mettendaf voerde aan dat geen enkele reden drugssmokkel minder maakt. Volgens de rechter had Waldi F. vooruit moeten denken. Ferdinand vindt dat drugs uitvoeren illegaal is, maar dat emotionele situaties het verstand van verdachten op nul zetten. “Vooral als het om een moeder gaat; als zoon sta je machteloos en je weet dat zij er binnenkort niet meer zal zijn. In zo een situatie denk je niet meer na en dan onderneem je stappen die nare gevolgen kunnen hebben,” meent hij.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May