Suriname wil gevolgen klimaatverandering beperken
12 Dec 2014, 15:10
foto
De 20ste klimaattop is in Lima, Peru gehouden.


Suriname is bereid de negatieve gevolgen van de klimaatverandering te beperken door wettelijk het percentage van bossen en wetlands te vergroten. Verder zal het land het duurzaam beheer van zijn bossen verbeteren met inbegrip van zijn wetlands ecosystemen.

Minister Rabin Parmessar van Openbare Werken heeft op de bijeenkomsten over klimaatsveranderingen in Lima, Peru aangegeven dat Suriname de aantasting van zijn bossen zal minimaliseren en zich meer zal richten op hernieuwbare energie en efficiënte energieverbruik.

De lage kustlijn van Suriname betekent dat het land hard getroffen zal worden door de klimaatsveranderingen. Tachtig procent van de bevolking woont in het kustgebied. Parmessar heeft geschetst dat gemaakte en natuurlijke systemen in het land het hardst zullen worden getroffen door de gevolgen van de klimaatverandering. “Het zal onze hele economie treffen. Bovendien is het gevaar dat ons bosareaal, nu meer dan 90 procent van het grondgebied, drastisch zal worden verminderd.” De negatieve impact op de mens, nationaal, regionaal en internationaal zijn bijna niet te overzien. “Als deze trend zich voorzet, zal Surinames bijdrage om de wereld zuurstofpomp in werking te houden, ten gronde gaan.”

De bewindsman zegt dat Suriname zich genoodzaakt ziet aanpassingen te plegen voor de klimaatverandering. Zo zullen ecosystemen op natuurlijke wijze moeten worden aangepast aan de veranderende klimaatomstandigheden en zal de infrastructuur die door mensen is aangelegd, moeten worden heringericht. Parmessar denkt ook aan verplaatsing van woongebieden en innovatieve technologieën in de tuinbouw om de voedselzekerheid te garanderen.

“Als kleine natie weigeren wij bij te dragen aan de negatieve gevolgen van klimaatverandering, een punt waar klimaatomstandigheden misschien onomkeerbaar worden en enorme verliezen onvermijdelijk en onvoorzien zijn.” Parmessar heeft stakeholders wereldwijd uitgenodigd om als collectief de strijd tegen klimaatverandering aan te gaan. Hij vindt dat het tijd is dat de klimaat vervuilers hun verantwoordelijkheid nemen voor de schade die nu realiteit is geworden. “Vervuilende landen moeten zich committeren aan zinvolle en directe emissiereducties.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May