DSB-aandelen domineren 500ste zitting Effectenbeurs
12 Dec 2014, 04:00
foto
Het kopen en verkopen van aandelen tijdens de 500ste zitting van de Effectenbeurs. (Foto: René Gompers)


Het was druk bij de ‘Suriname Stock Exchange’ donderdag. Het verhandelen van aandelen en obligaties is lang niet zo actief geweest op een enkele sessie. Het waren vooral de ‘claims’ op aandelen van de Surinaamse Bank (DSB) die de 500ste zitting van de Vereniging voor de Effectenhandel in Suriname (VEHS) zo levendig maakte. Het was tevens de laatste zitting voor 2014.

De laatste beurs van het jaar is gehouden in de conferentiezaal van Assuria NV aan de Grote Combéweg. Met de 500ste zitting is het bestaansrecht van de organisatie nogmaals bewezen, merkt VEHS voorzitter Anand Jagessar op. De organisatie houdt sinds 1994 de effectenbeurs en heeft meer dan tien miljoen aan SRD’s verhandeld aan effecten. Maar met de inwerkingtreding van de Wet Kapitaalmarkt komt de bestaanszekerheid van de VEHS in gevaar. “Volgens de Bankwet zullen we ophouden te bestaan op het moment dat de overheid zelf een bedrijf opzet, of als een particulier zich aanmeldt om de beurs te organiseren. Wij zijn bereid om de beurs tot dan te trekken.”

Jagessar is zeer tevreden met de wijze waarop de Effectenbeurs is afgesloten. Hij licht aan Starnieuws toe waar de goede opkomst aan te danken was. DSB Bank heeft in oktober 2.9 miljoen extra aandelen uitgegeven. Bestaande aandeelhouders krijgen middels de ‘claimemissie’ de voorkeur bij het aankopen van de extra aandelen. Dit geldt echter niet voor Assuria NV, legt Jagessar uit. Dit bedrijf moet vanwege de nieuwe bankwet, Wet Kapitaalmarkt, haar aandeel van 49 procent in de DSB, terugbrengen. Deze aandelen zijn op de zitting ook ‘geclaimd’ geworden door de andere aandeelhouders.

De VEHS heeft graag dat er meer deelnemers zijn aan de beurs. Er moeten meer bedrijven genoteerd staan. Het is nodig dat de overheid incentives geeft aan de bedrijven die genoteerd staan op de Suriname Stock Exchange maar ook met maatregelen komt. Maatregelen zoals het bij wet verplicht publiceren van jaarrekeningen en incentives als belastingvoordelen voor genoteerde bedrijven. “Elke burger kan effecten kopen op de beurs”, benadrukt Jagessar. “Veel mensen willen beleggen, dit is een interessante mogelijkheid.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May