Staatsolie: Activiteiten raffinaderij niet schadelijk
11 Dec 2014, 20:00
foto
De Staatsolie raffinaderij


De activiteiten rond het testen en opstarten van de raffinaderij uitbreiding van Staatsolie, veroorzaken geen schade aan de gezondheid en het milieu. Dit zegt het staatsbedrijf in reactie op bezorgdheid die hierover in de samenleving is ontstaan. Het bedrijf geeft aan zich te houden aan zeer strenge internationale gezondheid-, veiligheids- en milieuregels.

Vanaf 8 december klagen mensen in de omgeving van de raffinaderij, dat zij last hebben van roetdeeltjes. Staatsolie zegt begrip te hebben voor hun bezorgdheid en geeft uitleg over de door haar geplande activiteiten die waargenomen zullen worden tijdens de test- en opstartfase.

Licht
Fakkels horen bij het opstarten of stoppen van het raffinageproces. Het verbranden van gassen via de fakkel is een veiligheidsmaatregel om te voorkomen dat de druk in de installatie te hoog wordt. Vanwege de hoeveelheid licht die de vlam op de fakkel gaat produceren tijdens het nood fakkelen, gaat men bij nacht de lucht zien verlichten, mogelijk zelfs tot in Paramaribo. Het is een indrukwekkend verschijnsel, maar ongevaarlijk en onschadelijk voor de gezondheid, zegt de Staatsolie-voorlichting.

Geluid
Naast het lichteffect van de fakkel, produceert die tevens geluid. Omdat het geluid op enorme hoogte vrijkomt, kan het op relatief grote afstand worden gehoord. Onder normale omstandigheden zal slechts een kleine waakvlam te zien zijn en komt er geen geluid vrij, maar tijdens de opstart en eventuele storingen of het uitvallen van de raffinaderij, kan er geluid worden geproduceerd.

Daarnaast zal er ook geluid geproduceerd worden als gevolg van het vrijkomen van stoom en lucht waarmee het nieuwe leidingensysteem wordt schoon geblazen. Staatsolie garandeert dat er bij het schoon blazen geen roet vrijkomt. De waargenomen roetdeeltjes in verschillende delen van Paramaribo en Wanica zijn niet afkomstig van de raffinaderij, meent Staatsolie.

Geur
De brandbare gassen die via de fakkel vrijkomen kunnen door de omgeving worden waargenomen, soms komt hierbij een geur vrij. Deze is echter van korte duur en niet schadelijk voor uw gezondheid.

Staatsolie geeft aan dat zij onder andere geluiddempers zal inbouwen om geluidsoverlast te minimaliseren. Daarnaast zijn de brandweer en een noodorganisatie aanwezig op de raffinaderij om in te grijpen mocht zich een noodsituatie voordoen.

Staatsolie benadrukt dat het bedrijf vooral geen overlast wil bezorgen en er alles aan doet om eventuele overlast tot een minimum te beperken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May