Startersregeling zal economie helpen diversifiëren
09 Dec 2014, 21:00
foto
Een deel van de geslaagden van de opleiding voor startende ondernemers.


Vierentwintig personen hebben de cursus voor startende ondernemers, verzorgd door de econoom Armand Zunder, gevolgd. De deelnemers hebben vrijdag hun certificaat van deelname ontvangen. In totaal zijn voor dit jaar 102 cursisten uit Paramaribo en Para gecertificeerd. Zunder is van mening dat een dergelijke training onderdeel zou moeten zijn van een startersregeling voor beginnende ondernemers.

De opleiding, die in modules is gegeven, is onder meer ingegaan op het ontwikkelen van een bedrijfsidee tot een ondernemingsplan, beginselen van maatschappelijk verantwoord ondernemen, tips voor het opzetten van een eigen bedrijf en de analyse van een financieel plan voor startende ondernemers. De cursussen zijn door Zunder en een ervaringsdeskundige op het gebied van hydroponics (landbouw in kassen) verzorgd.

Startersregeling
Zunder vindt dat er meer voorzieningen voor startende Surinaamse ondernemers moeten komen. Zo een startersregeling zal individuele ingezetenen uitnodigen om te gaan ondernemen en hierdoor een bijdrage te leveren aan de vergroting van het Bruto Binnenlands Product. Een dergelijke faciliteit begint met de instelling van een ‘window’ of instituut waar potentiële ondernemers informatie kunnen krijgen over alles wat nodig is om een eigen bedrijf te beginnen en welke fasen en processen doorlopen moeten worden voor het opstarten van dat bedrijf.

Ook deels gefinancierde relevante trainingen en cursussen, assistentie en deelfinanciering bij het opstellen van een businessplan voor een micro- of kleinbedrijf en andere voorzieningen, zouden in het pakket voor moeten komen. “Individuele starters zijn vaak innovatief ingesteld en de starters creëren een voornaam deel van de productieve werkgelegenheid”, geeft Zunder aan. “Een startersregeling zal een bijdrage leveren aan de transformatie van de sterk op de mijnbouw gerichte economie naar een meer gediversifieerde economie, waarin startende micro- en kleine ondernemingen kunnen groeien en bloeien”, besluit hij zijn betoog.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May