VHP roept op tot bestrijding van corruptie
09 Dec 2014, 01:00
foto


De VHP roept eenieder op om gezamenlijk te werken aan bestrijding van corruptie. De Verenigde Naties (VN) heeft 9 december uitgeroepen tot Internationale Anti-Corruptie Dag. Corruptie tast het fundament aan van de samenleving en brengt internationaal ook schade toe aan het imago van het land.


In een verklaring gaat de VHP in op de betekenis van deze dag.
"Wereldwijd wordt steeds meer waarde gehecht aan een effectieve bestrijding van corruptie. Corruptie vormt een bedreiging voor de rechtsstaat, de democratie en de rechten van de mens. Landen hebben een nationaal belang bij een goed functionerende overheid en een transparant bedrijfsleven.
Zo hebben verschillende regio’s in de wereld hun eigen verdragen en overeenkomsten om corruptie tegen te gaan: OAS (1996), EU (1997), Aziatische en Pacifische regio (1999), Afrikaanse Unie (2003) en de Arabische Liga (2010).
Ook internationaal is goed bestuur van vitaal belang voor economische ontwikkeling die nodig is om armoede en de daaraan gerelateerde problemen aan te pakken.
De aanpak van corruptie is daarom al geruime tijd hoog op de internationale agenda, en heeft de Verenigde Naties 9 december als de Internationale Anti-Corruptie Dag uitgeroepen.
Het VN Verdrag tegen Corruptie (UN Convention Against Corruption) is een belangrijk instrument voor de aanpak van corruptie op mondiaal niveau. Dit verdrag vereist van de aangesloten landen dat zij maatregelen nemen tegen corruptie, de klokkenluiders beschermen en regeringen ondersteunen bij het opsporen van gestolen gelden.

Het thema voor de Internationale Anti-Corruptie Dag 2014 is: Transparantie (relevante informatie over regelgeving, vergunningen en bekendmakingen), Integriteit (eerlijk en betrouwbaar) en Verantwoordelijkheid (verplichting er voor te zorgen dat iets goed verloopt). Omdat corruptie het symptoom is van een slechte economische situatie, een slechte regering of een slecht ondernemingsbeleid, gaat het ten koste van arme en eerlijke mensen en is het gunstig voor criminelen.

De relatie tussen georganiseerde criminaliteit en corruptie wordt door de VN erkend; corruptie is net als geweld, bij uitstek geschikt als instrument voor de georganiseerde misdaad om te infiltreren in de bovenwereld. Door corruptie en fraude wordt het vertrouwen uitgehold in openbare instituten en de democratie.

De VHP is daarom van oordeel dat transparantie, integriteit en verantwoording, noodzakelijke vereisten zijn voor goed overheidsbestuur. Alleen dan kan het vertrouwen van de Surinaamse burgers in openbare instituten herwonnen worden. Helaas constateert de partij dat de corruptie door de huidige regering geïnstitutionaliseerd wordt. Bij de samenleving ontstaat een gevoel van straffeloosheid door het uitblijven van overheidsoptreden tegen corruptieve daden.

Hoe gaat Suriname, als soevereine natie om, met zijn internationale verplichtingen om een samenhangend anti-corruptiebeleid te ontwikkelen? Opmerkelijk is dat alle landen van Caricom en Unasur het VN Verdrag tegen Corruptie hebben getekend dan wel geratificeerd, behalve Suriname. Suriname heeft het VN Verdrag tegen Corruptie noch ondertekend, noch geratificeerd.

Hoe gaat Suriname om met zijn nationale verplichtingen; is Suriname actief op het gebied van corruptiebestrijding? De perceptie over corruptie in Suriname is dat dit de afgelopen jaren sterk is toegenomen. In september 2014 heeft de anti-corruptie commissie van de OAS een lijvig finaal rapport over Suriname uitgebracht. Daarin worden de gebrekkige transparantie en coördinatie bij overheidsinstanties aan de kaak gesteld.
Suriname verwijst bij elke evaluatie naar de concept anti-corruptiewet dat in de DNA behandeld moet worden. Vooralsnog is het onduidelijk wanneer dit wetsontwerp op de agenda van DNA wordt geplaatst. De VHP is van mening dat het langer doen uitstellen van de behandeling van de anti-corruptie wet, maar ook het niet ondertekenen van het VN Verdrag tegen Corruptie een negatief signaal afgeeft, regionaal en internationaal, als zou corruptie in Suriname getolereerd worden.

Voor de VHP staat het vast dat corruptie - in de publieke en private sfeer - niet alleen zeer nadelige effecten met zich meebrengt voor de Surinaamse samenleving, maar dat het ook schade toebrengt aan het internationale imago van Suriname als soevereine natie.
De VHP roept iedere burger van Suriname, de overheid, politieke en maatschappelijke organisaties op, om met vereende krachten te werken aan de bestrijding van corruptie in al haar vormen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May