Volksgezondheid moedigt hiv-test aan
02 Dec 2014, 02:00
foto
Personen die zich hebben laten testen op Wereld Aids Dag. (Foto: Raoul Lith)


In Suriname leven 1500 mensen met hiv-remmers. Wereldwijd gaat het om 30 miljoen mensen. Elk jaar wordt op 1 december Wereld Aids Dag herdacht. Het ministerie van Volksgezondheid geeft aandacht aan de zorg en behandeling van mensen met hiv. Het ministerie wil dat meer mensen zich testen omdat het niet nodig is om vroegtijdig te overlijden door hiv. “Het is een chronische ziekte waarmee je oud kunt worden", vertelt Monique Holtuin, focal point hiv-behandeling. Uit data blijkt ook dat mensen, nadat ze getest zijn, zich vaak niet gelijk voor hulp en behandeling melden. Ook is gebleken dat veel Surinamers hun status niet kennen.

Voordat de test afgenomen wordt, wordt een pre-counselingsgesprek gehouden, het resultaat is na 15 minuten bekend. “Het is belangrijk dat je vroegtijdig je status kent zodat je ook op tijd kan starten met de behandeling”, legt Debora Hordijk, trainer en counselor van de Dermatologische Dienst uit.

Artiest Scrappy W, volksvertegenwoordigers Carl Breeveld en Harish Monorath, districtscommissarissen Mike Nerkust en Ingrid Karta Bink lieten zich als voorbeeldfiguren in het openbaar testen bij de Dermatologische Dienst. Zij pleitten allen dat mensen zich laten testen, om hun status te kennen.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May