Tabare Vazquez leidt Uruguay voor tweede keer
01 Dec 2014, 17:00
foto
Tabare Vazquez viert zijn overwinning in Montevideo, Uruguay. (Foto: Reuters)


De linkse kandidaat van de regerende partij in Uruguay, Tabare Vazquez, heeft zijn rivaal Luis Lacalle Pou in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen makkelijk verslagen. De 74-jarige Vazquez heeft al in de hoogste functie van het land gediend van 2005-2010.

Vazquez heeft 52,8 procent van de stemmen gehaald tegenover Pou van de rechtse Nationale Partij die 41 procent heeft gekregen. De kandidaat van de regerende Broad Party had in eerste ronde van de stemming in oktober 46 procent gehaald, maar dat was niet genoeg voor een absolute meerderheid.

Zittende president Jose Mujica wordt door de grondwet beperkt om te gaan voor een tweede opeenvolgende termijn. Zondag laat heeft Vazquez de oppositie opgeroepen om samen met hem in een nationaal akkoord de knelpunten waarmee het land wordt geconfronteerd, aan te pakken. "Ik wil kunnen rekenen op alle Uruguayanen, maar niet zo dat zij mij volgen, maar zo dat ze mij leiden, mij begeleiden," zei hij. In de hoofdstad Montevideo gingen duizenden van zijn juichende supporters de straat op om zijn overwinning te vieren.

Vazquez heeft beloofd om de sociale uitgaven te stimuleren en de economie in haar huidige goede vorm te houden. Hij wil ook het onderwijs hervormen en de criminaliteit bestrijden. Het zijn de twee zwakste punten geweest van de regering van president Mujica. Het staatshoofd, dat ook lid is van de Broad Party, blijft populair. Hij heeft het land geleid naar een periode van economische groei en heeft sociale hervormingen ingevoerd, zoals legalisering van marihuana, abortus en het homohuwelijk. Mujica heeft geweigerd om in een paleis te wonen, toen hij president vier jaar geleden werd. Hij is gebleven in zijn nederige boerderij aan de rand van Montevideo, waar hij zijn eigen groenten verbouwt. Zijn down-to-earth stijl heeft Uruguay in de internationale schijnwerpers gezet. “Het zal moeilijk zijn om zijn plaats te vullen,” zegt een BBC- correspondent.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May