Farc kondigt vrijlating generaal aan
30 Nov 2014, 01:40
foto
De 24-jarige soldaat Rivera is dinsdag vrijgelaten door de Farc-rebellen. (Foto: AFP)


De Farc-rebellen in Colombia hebben aangekondigd dat brigade-generaal Ruben Dario Alzate en twee andere gijzelaars, die ze eerder deze maand hadden ontvoerd, vandaag zullen vrijlaten. De vrijlating van de drie was een paar dagen geleden verwacht.

De rebellen hadden echter afgezien van de vrijlating omdat er zware militaire activiteiten waren in het gebied waar de gijzelaars worden vastgehouden. De ontvoeringen hebben president Juan Manuel Santos ertoe gebracht om de vredesbesprekingen met de rebellen die in Cuba worden gehouden, op te schorten.

De rebellengroep heeft dinsdag twee soldaten - Paulo Cesar Rivera en Jonathan Andres Diaz – die zij op 9 november had ontvoerd in de oostelijke grensstreek van Arauca vrijgelaten. Brigade-generaal Alzate is op 16 september gevangen genomen samen met korporaal Jorge Rodriguez en een advocaat, Gloria Urrego, in provincie Choco, een afgelegen regio aan de Colombiaans Pacifische kust.

'Humanitaire missie'
De rebellen hebben in een verklaring in Havana gezegd dat de drie gijzelaars zondag zullen worden overgedragen aan een Rode Kruis-team. Ze waarschuwen echter ervoor dat de vrijlating kan worden geannuleerd in geval van slecht weer. "We hopen dat we het weer aan onze zijde zullen hebben bij deze humanitaire missie," staat in de verklaring van de Farc.

De linkse rebellengroep heeft ook een beroep gedaan op de regering om zich te laten inspireren door de vrijlating en ook gevangenen te laten gaan. "We willen dat andere gevangenen, die zijn gearresteerd voor politieke of sociale redenen, ook in staat worden gesteld om van hun vrijheid te genieten. Dat zou een gemakkelijk, humanitair gebaar van de overheid zijn," zegt de verklaring.

Eerder had de Farc gezegd dat zij brigade-generaal Alzate hadden ontvoerd, omdat zij ontevreden was over de voortzetting van de Colombiaanse militaire activiteiten tijdens de vredesbesprekingen. Zij hadden opgeroepen tot een wapenstilstand, die de overheid heeft verworpen.

President Santos heeft de vredesbesprekingen, die twee jaar geleden zijn begonnen in Cuba, opgeschort. Hij heeft gezegd dat deze pas worden hervat als brigade-generaal Alzate is vrijgelaten. De onderhandelingen moeten een eind maken aan de strijd die al een halve eeuw duurt en naar schatting 220.000 mensen het leven heeft gekost.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May