Leilis wil gang naar stembus maximaliseren
27 Nov 2014, 10:00
foto
Sabitrie Gangapersad, voorzitter van de commissie Voorlichting Verkiezingen, overhandigt promotiemateriaal aan president Desi Bouterse. Minister Edmund Leilis en commissieleden Humphrey Dundas en Cliffton Saridjan kijken toe. (Foto: René Gompers)


Edmund Leilis, minister van Binnenlandse Zaken, deelt mee dat organisatorisch alles in orde is om de verkiezingen van 2015 vlot te doen verlopen. Om het tot een groot succes te maken, is de inzet van de bevolking vereist. Het aantal kiesgerechtigden is met 9% gegroeid. Het ministerie gaat er alles aan doen om de gang naar de stembus op 25 mei te maximaliseren.

In 2010 bedroeg het aantal kiesgerechtigden 324.490. Daarvan is ongeveer 25% niet gaan stemmen. Een andere zaak die aangepakt gaat worden, is de distributie van oproepingskaarten, deelde Leilis mee bij de officiële start van de verkiezingen. In 2010 hebben 33.518 personen geen oproepingskaart ontvangen. Dat is bijna 10% van het aantal kiezers vijf jaar geleden.

Vanaf november 2014 telt het aantal stemgerechtigden 356.223. “Dit kan veranderen door sterfte, emigratie of naturalisatie van vreemdelingen”, merkte de minister op. “Uitgaande van dit aantal is er sprake van een groei ten opzichte van 2010 met 9%.” De verkiezingsperiode is woensdag officieel ingeluid door de minister en president Desi Bouterse. Daarbij is het verkiezingslogo onthuld en het verkiezingslied en de website gelanceerd.

Het ministerie is echter al geruime tijd bezig met voorlichting over de verkiezingen. Sabitrie Gangapersad, voorzitter van de commissie Voorlichting Verkiezingen, gaf aan dat er speciale strategieën toegepast worden om kiesgerechtigden te bereiken en te overtuigen om te gaan stemmen. Behalve de programma's op de radio, tv en advertenties in de krant worden de kiezers ook persoonlijk benaderd. De voorlichters gaan ook het veld in tot in het binnenland, deelde Gangapersad mee. Zij zullen ook aanwezig zijn op de jaarbeurs, die vandaag wordt geopend en in mei 2015 zal voor het eerst een ‘verkiezingsbeurs’ gehouden worden. “Het belangrijkste doel van de commissie is om een hoog opkomstpercentage, meer dan de voorgaande verkiezingen, te realiseren en het aantal ongeldige stemmen te minimaliseren”, benadrukte Gangapersad.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May