Suriname en Nederland hebben elkaar zakelijk veel te bieden
27 Nov 2014, 06:00
foto
Hakrinbankdirecteur Jimmy Boussaid spreekt bij de opening van de handelsbeurs in hotel Torarica


Suriname en Nederland hebben nu zakelijk gezien veel meer aan elkaar dan voor de onafhankelijkheid van Suriname in 1975. Jimmy Bousaid, directeur van de Hakrinbank die sprak bij de opening van de handelsbeurs in de ballroom van hotel Torarica, zegt dat Suriname en Nederland ingrijpende veranderingen hebben doorgemaakt. “De benoeming van ambassadeur Ernst Noorman is dan ook een positieve ontwikkeling, omdat deze stap leidt tot een verlaagd politiek risico in het zaken doen tussen Suriname en Nederland.”

Volgens de bankier beseft het Nederlandse bedrijfsleven dat meer naar opkomende economieën als Suriname moet worden gekeken. Suriname wordt steeds interessanter voor het Nederlandse bedrijfsleven. In Suriname is de economie aanzienlijk gegroeid en is het bruto binnenlands product gegaan van 1 miljard USD naar 5 miljard USD. De economie is gediversifieerd met goud en olie als nieuwe belangrijke industriebronnen. Al 13 jaren is er een reële groei van de economie van gemiddeld 4 procent. Daartegenover ervaart de Nederlandse economie de naweeën van de mondiale economische crisis die in 2008 begon.

Positieve toon
Vanaf de opening van de handelsbeurs woensdag, is een positieve toon gezet, met de focus op de vele mogelijkheden die Suriname te bieden heeft. Ambassadeur Ernst Noorman benadrukt dat er nog altijd politieke meningsverschillen bestaan tussen Suriname en Nederland. “Echter rechtvaardigen de culturele en hechte maatschappelijke banden het om op het hoogste niveau aanwezig te zijn in Suriname”, zegt hij.

In zijn presentatie die gericht was op ‘outsourcing’, zei Bousaid dat Nederland en Suriname op dit gebied zelf het juiste voorbeeld hebben gegeven. Hij refereert aan het succesvol bedrijf Telenamic, een joint venture tussen Telesur en het Nederlande Unamic. In dat bedrijf waar voornamelijk het Nederlandse bedrijfsleven en de Nederlandse markt enerzijds profijt van hebben qua dienstverlening aan hun klanten, werken er nu al ruim 850 Surinamers. Outsourcing is een vorm van uitbesteden van diensten of delen daarvan in en vanuit een ander land.

De handelsbeurs die gisteren is geopend in de Ballroom van hotel Torarica, duurt tot vandaag. Er doen 35 bedrijven mee. Voor de opening heeft een zogeheten matchmaking plaatsgevonden tussen bedrijven uit de deelnemende landen. Het is de bedoeling dat bedrijven in Nederland en andere gebiedsdelen van het Nederlandse koninkrijk, duurzame relaties opbouwen met Surinaamse ondernemers.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May