Brokopondo is het zevende gedecentraliseerd district
23 Nov 2014, 12:00
foto
Het Multifunctioneel centrum van Brokopono. (Foto: DLGP)


Met de oplevering van het proefproject Multifunctioneel centrum behoort het district Brokopondo tot het zevende district, dat gerekend mag worden tot de groep van gedecentraliseerde districten. Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling opende het centrum zaterdag onder grote belangstelling. De bewindsman verklaarde dat het ministerie zich goed kwijt van zijn verantwoordelijkheid de districten te verzelfstandigen en te versterken, zodat zij tot op zekere hoogte de heft van hun eigen ontwikkeling zelf ter hand kunnen nemen. “Brokopondo is het zevende district, dat gedecentraliseerd is”, zei de minister.

Districtscommissaris (dc), Ivonne Pinas van Brokopondo is voldaan met de bereikte mijlpaal. “Het Decentralisatieprogramma stelt mij in staat om in Brokopondo een krachtig beleid met betrokkenheid van de burgers te voeren. Ik zal onverkort doorgaan om al de dorpen te ontwikkelen door inkomsten uit de gemeenschapsbossen te ordenen en een regeling te treffen met de ongeveer 5000 porknokkers, die in staat zijn elk jaarlijks een bijdrage gelijk aan 1 gram goud in het districtsfonds te storten”, zei de dc met veel overtuiging.

Succesvol uitgevoerd
“Als het Districts Management Team van een district na het behalen van level 1 en level 2 zulke complexe bouwprojecten kan uitvoeren, dan is daarmee bewezen dat het Ministerie erin geslaagd is via het Decentralisatieprogramma, bekend als DLGP, de districten op een hoger peil te brengen. Door samenwerking tussen centrale overheid en de districtsoverheid kan de bevolking rekenen op een versnelde ontwikkeling”, benadrukte Betterson.

Uit handen van DLGP-Directeur, Bas Ahmadali ontving dc Pinas het Decentralisatieplakkaat. “DC, u heeft met uw management team en al uw structuren met succes het proefproject binnen de gestelde periode van zes maanden uitgevoerd. Daarmede heeft u de project cyclus van de financiële decentralisatie en capaciteitsopbouw in uw district voltooid. Uw financiële, budgettaire en verordenende bevoegdheden in de zin der wet zijn operationeel gemaakt”, deelde Ahmadali de aanwezigen mee, daaraan toevoegend: door de uit decentralisatie verkregen tools, het Multi Functioneel Centrum, de overige capaciteit strategisch in te zetten om via de ministeries meer voorzieningen voor het district binnen te halen.

Kosten SRD 720.000
Christiaan Bijlhout, de bouwkundige projectleider van het DLGP, de ontwerper, informeerde het goed opgekomen publiek, dat het ’full loaded’ Multifunctioneel Centrum best wel een trots van de bevolking van Brokopondo kan worden genoemd. Het is een pracht van een gebouw, groot 18 x 28 m, met een podium, twee royale vergaderruimten, één voor de Districtsraad en één om te dienen als presentatieruimte, een ruime kantine met nette sanitaire blokken, volledig ingericht met tafels, stoelen, gordijnen, flatscreen TV, voorzien van beamer, scherm en airco’s voor alle ruimten. Totale kosten, inclusief inrichting, SRD 720.000, gefinancierd uit de leningsovereenkomst met de Inter-American Development Bank.
Advertenties

Wednesday 28 September
Tuesday 27 September
Monday 26 September