Blog: Srefidensi
22 Nov 2014, 14:00
foto


Op weg naar de viering van veertig jaar onafhankelijkheid in 2015, een korte reflectie op de staat van onze onafhankelijkheid of anders over Srefidensi toen en nu.
Het zo veel lijkende bedrag aan verdragsmiddelen bracht ons niet de zo noodzakelijke ontwikkeling van onze productie infrastructuur, modernisering van het rechtssysteem of structurele verbeteringen van ons onderwijssysteem. De onafhankelijkheid bracht wel een uittocht van duizenden landgenoten die zich voornamelijk in Nederland vestigden. Die heten voor het geval (nog) niet teruggekeerd, nu ‘ Surinamers in diaspora’.

Terugkerende Surinamers zijn, enkele uitzonderingen daarbuiten gelaten, doorgaans zeer welkom. Overigens bepaalt niet de woonplaats de affiniteit en verbondenheid met het land. Verbondenheid is, ongeacht de woonplaats of kleur van het paspoort, het speciale ‘lijntje’ hebben met Suriname. Dat komt tot uiting in een interesse in de ontwikkelingsprocessen in Suriname en vooral ook in een gevoel van trots over dat land waar je vandaan komt. Wat doorgaans sterk gewaardeerd wordt door achterblijvers is dat ‘de diaspora’ zich niet veroordelend en betuttelend uitlaat over hoe het wel of niet zou moeten in Suriname. Menige familie- en vriendenruzie ontstond in die eerste jaren na de onafhankelijkheid uit meningsverschillen over het wel of niet of te vroeg onafhankelijk zijn geworden van dit land. Die staatkundige onafhankelijkheid van 1975 markeerde een nieuwe fase van nog steeds voortgaande processen van leren en afleren, groeien en verknoeien, verwijdering en toenadering en vooral ook van beter beseffen en ontdekken van de eigen potentie en rijkdommen van dit land en haar mensen.

Srefidensi leerde ons dat geld in de vorm van ontwikkelingshulp zonder sterk en visionair leiderschap weinig tot niets oplevert. Sterk leiderschap, visie en eenduidigheid over richting en inrichting van de staat zijn belangrijke bouwstenen voor echte en duurzame ontwikkeling. Een constante strijd voor elke jonge natie. Met Srefidensi kwam wel versneld de ontwikkeling van onze eigen identiteit. Een identiteit waarin diversiteit en veelzijdigheid kenmerkend zijn. En heel langzaam maar heel zeker ontstaat die Surinamer waarvan nog moeilijk te zeggen zal zijn waar de voorouders oorspronkelijk vandaan komen. In mijn eigen familie en vriendenkring zijn al tientallen jaren interessante mixjes ontstaan op weg naar de echte moksi Surinamer. Ik prijs me als Afro-Surinamer gelukkig met nichtjes en een neefje van wie de achternamen eindigen respectievelijk beginnen met Singh en Djojo.

Sommige nalatenschappen uit de koloniale periode vragen anno 2014 nog wel enige aandacht. De onduidelijkheid over de grenzen met onze ooster- en westerburen is een zorgpunt, zeker als in aanmerking wordt genomen dat de westerbuur beheersdaden uitvoert op wat echt Surinaams grondgebied is. Daarnaast ervaren wij als nawee van de gevoerde verdeel- en heerspolitiek ook wel de onderhuidse etnische gevoeligheden. Vaak subtiel en som heel openlijk maken wij ons allen wel eens schuldig aan lelijke stereotyperingen van elke bevolkingsgroep. Ook aan die nieuwe Surinamers van Guyanese, Haïtiaanse, Braziliaanse en Chinese afkomst worden negatieve eigenschappen toegerekend zonder dat daar enige aanleiding toe bestaat. Niet respectvol en helemaal niet nodig, maar intussen wel zo Surinaams!

Wat echter onmiskenbaar groeit, is een passie voor het eigene. Wie kent niet dat zalig gevoel van thuis komen in dit land en voelen hoe thuis, thuis kan zijn! Die passie voor mijn land Suriname koester ik, en met mij vele anderen.
Kunnen wij ongeacht de afkomst of huidige verblijfplaats die liefde, passie en verbondenheid met dit land omzetten in gerichte acties om het positieve te versterken en echt leiderschap ontwikkelen en stimuleren? “Alles heeft in zich de kiem van wat het kan worden” zag ik laatst ergens staan. Wat kan worden van Suriname als wij onze energie richten op die positieve kiemkracht in alles om ons heen!

Helyante Mac-Donald

www.CrossedLinesadvisory.sr/blog CrossedLines Advisory Services Suriname is de naam waaronder Helyante L. Mac-Donald actief is als managementconsultant en trainer. Dienstverlening op het snijvlak van Organisatie inrichting, Businessplanning en Marketing is waar de passie ligt van deze veelzijdige bedrijfseconoom. Schrijven is een sterk verwaarloosde hobby die zij, nu haar dochter uit huis is, met veel plezier weer heeft opgepakt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May