Piano expo om Surinamers muziekkunst bij te brengen
15 Nov 2014, 16:00
foto
Sonny Khoeblal, probeert na zijn openingsoptreden tijdens de Pearl River expo, de zwarte vleugel uit. (Foto: Ranu Abhelakh)


“Als ik aan muziek denk, denk ik aan mijn gezin”, begint assembleelid Carl Breeveld zijn toespraak. Als gastspreker tijdens de opening van de eerste piano expo op vrijdag in de Congreshal, vertelt hij dat muziek mensen bij elkaar brengt. “Kinderen die op een vroege leeftijd met muziek beginnen, kunnen beter associëren, abstracte vakken als wiskunde en natuurkunde beter begrijpen en ontwikkelen hun sociale aspecten.”

Een gedachtegang die helemaal past in de visie van Cheung’s Music. Onder het motto 'Kids who study music, do better in school & in life’, heeft de muziek instrumentenwinkel de driedaagse Pearl River expo opgezet. Naast meer bekendheid geven aan dit wereldmerk, wil Cheung’s Music de jeugdigen de muziek kunst bijbrengen, zegt winkel afdelingshoofd Henk Tjauw. Bezoekers kunnen kennismaken met veertien verschillende Pearl River piano’s waaronder de kast (staand mechaniek) en die met vleugel, aangevuld met Casio en Yamaha keyboards.

“De piano is een basisinstrument bij het maken van een arrangement, het is melodisch, echt gevoelig, het geluid is warm en vult meer op”, omschrijft muzikant en producer Asgar Koster het instrument. “Wanneer je de piano met het juiste gevoel bespeelt kom jij als ook het luisterend publiek helemaal tot rust.” Koster is een van de pianisten die tijdens de expodagen demo’s houdt en optredens verzorgt. Zelf kiest hij ervoor om zijn verhaal van achter de vleugel te doen. Het is groter, open en je krijgt meer atmosfeer in de muziek.” In ‘Play the Piano by Ear’ vertelt hij onder andere over zijn muziek ervaringen en de piano.

“Vroeger was een piano iets van elite, bijna onbetaalbaar”, merkt Tjauw op. Om deze mythe de wereld uit te helpen, werkt Cheung samen met de Hakrinbank. Via de La Musique-persoonlijke lening, kunnen belangstellende ter plekke een instrument kopen tegen een zachte lening. De Nationale Volksmuziekschool is negen jaar geleden ook gaan samenwerken met de instrumentenwinkel, geeft artistiek coördinator Bud Gaddum aan. Studenten kunnen hun instrument tegen een korting betrekken. De aftersales is bijna perfect, “onze defecte instrumenten worden ook door hun nagekeken”.

Tjauw: “Wij willen het muziek onderwijs helpen ontwikkelen en de aanschafsprijs moet geen drempel zijn.” Vicepresident Robert Ameerali zegt het voorstel voor de ontheffing van de invoerrechten op muziekinstrumenten nodig voor de vorming van kinderen, te hebben aangehoord, “wij zullen het meenemen naar Regering”.
Volgens het programma van de Pearl River expo verzorgen naast Koster, Tanja Samiran, Nephille Stekkel en Terence Panka dagelijks demonstraties en workshops. Pianostemmer François van Blommenstein zal de piano openen en alle onderdelen haarfijn uitleggen. Pianisten en belangstellende mogen de instrumenten ook uit proberen. The Josafath Family sluit de expo af met een gastoptreden zondagavond.

De expo is gratis te bezoeken tussen half vijf en tien uur ’s avonds.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May