Veetentoonstelling moet eigen potentie laten zien
13 Nov 2014, 22:00
foto
Subhas Ganpat en Dayanand Dwarka


De Agrarische Raad van de VHP houdt dit weekend een ‘veetentoonstelling’ in Wanica. De tweedaagse expositie is bedoeld om de samenleving te laten zien dat Suriname in staat is zelf in de groeiende behoefte van veeteeltproducten te voorzien. De raad heeft vanmiddag in de Olifant tijdens een persconferentie informatie verschaft over de tentoonstelling.

De tentoonstelling wordt voor de tweede keer gehouden en is het antwoord op het veeteeltbeleid van de huidige regering. “We hebben altijd in de behoefte voorzien, maar in 2011 heeft de regering plotseling besloten om drie jaar lang 500 runderen per maand voor de slacht te importeren”, zegt Dayanand Dwarka, voorzitter van de Agrarische Raad. “Men gaf aan dat er een schaarste zou zijn en het dus nodig was. Ondanks hevige protesten en bewijzen van het tegendeel, is het besluit doorgedrukt.” Het idee voor een veetentoonstelling is toen ontstaan.

Groots uitpakken
Deze keer pakt de organisatie groter uit. De beurs zal geopend worden door de minister van Landbouw, Veeteelt & Visserij, Soeresh Algoe en VHP voorzitter Chan Santokhi. Meer dan zestig soorten runderen, geiten en schapen zullen tentoongesteld worden op het terrein van dierenpraktijk Ganpat aan de Indira Ghandiweg, dichtbij Lelydorp. “Het is een samenkomst van producenten en consumenten”, zegt Dwarka. “Met de komst van de grote groep Brazilianen is ook de vraag naar rund toegenomen. Ook dat zijn wij in staat te dekken. We zullen het publiek laten zien wat Suriname allemaal in huis heeft.”

Subhas Ganpat, dierenarts en lid van het organiserend comité deelde mee dat met LVV besproken wordt om met grootschalige ‘embryo projecten’ de veestapel te vergroten en divers te maken. Hierbij worden de embryo’s van rassen die nog niet in Suriname voorkomen geïmporteerd en geïnsemineerd in de Surinaamse, die dan fungeren als draagmoeders van de nieuwe rassen.

Dwarka meent dat er niets terecht gekomen is van de grote importplannen. “Er zijn nog geen 3000 runderen geïmporteerd. Daarvan is een heel groot deel niet in het slachthuis terechtgekomen, maar gewoon in de natuur of doorverkocht aan kwekers. Ook heeft de leverancier een rechtszaak aangespannen omdat hij nog niet betaald is.” Dat minister Soerish Algoe van LVV, het importbeleid herziet, noemt de raad zeer prijzenswaardig. “Ik ben blij dat de huidige bewindsman een andere kijk op zaken heeft”, geeft Dwarka aan. “Er is aangekondigd dat er 1000 kalveren zullen worden geïmporteerd ter verbetering van de kwaliteit van de veestapel. Zulke zaken ondersteunen wij.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May