Bouterse zorgt in twee weken voor wifi op Adekus
12 Nov 2014, 01:00
foto
President Desi Bouterse beantwoordt vragen van studenten. (Foto: Raoul Lith)


Tijdens een bezoek van president Desi Bouterse aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) dinsdag kregen studenten de gelegenheid om van gedachten te wisselen met hem. Bouterse beloofde de studenten dat er binnen twee weken wifi-verbinding op de campus is, omdat het een basisfaciliteit voor studerenden is. Ook beloofde hij sportfaciliteiten zoals schaken en dammen te introduceren. Voor deze mogelijkheden hadden de studenten gepleit tijdens de vragenronde.

Behalve enkele basale zaken die aangepakt moeten worden, had de president vooral aandacht voor de grotere problematiek. “Ik wil aangeven dat toen wij de administratie overnamen namens het volk, wij onze universiteit draaiden op een budget van ongeveer SRD 15 miljoen. De regering heeft, omdat zij de nadruk legt op Onderwijs, en zeker wetenschap, de universiteit nu een budget van 60 miljoen gegeven", zei Bouterse. Hij benadrukte daarbij het belang van investering in de belangrijkste hulpbron. “Ik kan het bijna niet geloven dat u hier geen internet heeft, terwijl we bezig zijn letterlijk het hele binnenland te voorzien van digitale televisie. Dan schrik ik een beetje.” Er is een aantal projecten dat van de grond moet komen, zei het staatshoofd, waaronder garantie van de titulatuur en accreditatie. De regering heeft volgens hem erg veel belangstelling voor onderwijs, omdat het een van de peilers van de regering is.

Knelpunten
Khalid Saboerali, lid van het universiteitsbestuur, vat samen de belangrijkste zaken issues die door de studenten aan de orde gesteld zijn. Hij noemt onder andere faciliteiten waaronder collegezalen die groter en beter moeten worden ingericht, een kantine en internetfaciliteiten. Ook de doorstroom binnen onderwijsprogramma’s is een belangrijk punt. Saboerali zegt dat de knelpunten die aangehaald zijn niet nieuw zijn en dat de universiteit er al een hele poos mee bezig is. Hij gaf als voorbeeld dat het aantal studielimieters van bijna 1500 reeds naar 200 is teruggebracht.

Bouterse werd bij zijn bezoek vergezeld door een delegatie bestaande uit onder andere de ministers Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling, Andy Rusland van Financiën en Melvin Bouva, voorzitter van Commissie Onderwijs in De Nationale Assemblee. Naast het gesprek met het bestuur en de studenten, bezocht de president diverse ruimtes van de universiteit.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May