President Guyana schorst parlement
11 Nov 2014, 11:00
foto
Critici beschuldigen president Donald Ramotar ervan dat hij de democratie in diskrediet brengt. (Foto: AFP)


President Donald Ramotar heeft het parlement opgeschort om een motie van wantrouwen tegen zijn regering te voorkomen. Hij heeft daarvoor een onduidelijke grondwettelijke procedure gevolgd.

In een verklaring zei hij dat hij met de ontbinding van de wetgevende macht hoopt dat het in het “voordeel van onze mensen” werkt. Tegenstanders van Ramotar beschuldigen hem ervan dat hij de democratie ondermijnt.

Ramotar heeft zijn besluit uitgevoerd op de eerste werkdag na het reces van de parlementariërs. Het reces heeft twee maanden geduurd. Onder een grondwettelijk instrument dat bekend staat als "verdaging", zei hij dat hij in staat was om het parlement te schorsen voor een periode van maximaal zes maanden.

De maatregel biedt het kabinet van de president de mogelijkheid om te werken met een door de oppositie gecontroleerde parlement zonder vervroegde verkiezingen uit te schrijven. "Landgenoten," zei de president in een verklaring, "mijn beslissing om deze grondwettelijke optie aan te grijpen is niet lichtvaardig genomen, maar het was de enige mogelijkheid die mij nog restte om ervoor te zorgen dat het ‘leven’ van het 10e parlement werd bewaard."

De oppositionele Moses Nagamootoo, wiens partij de motie van wantrouwen in september had ingediend, noemt de regering onwillig en afvallig.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May