Grassalco investeert US$ 800.000 in goudproject
10 Nov 2014, 04:00
foto
De plant van Grassalco te Maripaston in het district Para. (Foto: Grassalco)


Staatsbedrijf Grassalco begint vrijdag officieel met de productie van goud te Maripaston in het district Para. Er is US$ 800.000 geïnvesteerd in een plant die in Brazilië is gekocht. Algemeen directeur Sergio Akiemboto verwacht dat hij in de eerste fase, die 24 maanden zal duren, minimaal 65 kilogram goud zal kunnen winnen. Het bedrijf dat steenslag, zand en natuursteen produceert, ziet de goudmijn als een grote uitdaging.

Akiemboto bevestigde in het programma Welingelichte Kringen op radio ABC zondag dat er met kwik gewerkt zal worden. Er is op dit moment geen andere keus. Waar er wel voor gezorgd zal worden, is dat het kwik niet in de grond terechtkomt. Het metaal zal weer opgevangen worden voor hergebruik. De gouddelvers die met kwik goud winnen, laten het giftige metaal in kreken en rivieren terechtkomen.

Grassalco ziet het winnen van goud als een uitdaging, waarbij een droom werkelijkheid wordt. In Maripaston waren duizenden goudzoekers actief. Deze hoeveelheid is intussen teruggebracht tot beheersbare proporties. In 2011 kreeg Grassalco deze concessie. In de eerste fase zal er gewerkt worden met de hopen zand die zijn achtergelaten door de goudzoekers, waarin nog voldoende goud bevindt.

Akiemboto zegt dat eerst op kleine schaal zal worden gewerkt met eigen kader. Daarna zal waar nodig, kennis uit het buitenland ingehuurd worden. Van de regering is er groen licht gekregen om op bescheiden schaal het goudproject op te zetten. Er wordt al proefgedraaid op Maripaston, waarbij de laatste oneffenheden worden weggewerkt. Akiemboto verwacht dat Grassalco succesvol zal zijn met dit project en met de opbrengsten verder zal kunnen moderniseren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May