Kledingcode leerkrachten in de maak
09 Nov 2014, 17:00
foto


Er komt een kledingcode voor leerkrachten. Het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) wil schaars geklede leerkrachten voor de klassen voorkomen. Departementsdirecteur Robert Peneux zei onlangs niet gevoelig te zijn voor een kledingtoelage voor deze groep. Hij vindt dat onderwijzers zich correct moeten kleden en er fatsoenlijk uit moeten zien. “Ze hebben een opvoedende taak en krijgen dit al op de opleiding mee.”

Marcellino Nerkust, president van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols), is niet tegen de kledingcode, maar een tegemoetkoming is op zijn plaats. “Als er een eis wordt gesteld zal er ook iets tegenover moeten staan, want kleding haal je niet gratis uit de winkel. Ook bij de costumière moet er keihard worden betaald”, stelt Nerkust. Ondanks de toelage er niet is, zegt hij dat de leerkrachten best wel weten dat zij zich netjes moeten kleden. “Ga naar de verschillende scholen en je zult zien dat er is geïnvesteerd in het aanschaffen van uniform.”

“Ik geef acht jaar leiding aan het directeurenberaad en kledingtoelage is nooit onderwerp van gesprek geweest”, zegt Marisa Meye, voorzitter van het Mulodirecteurenberaad aan Starnieuws. Zodra je voor een beroep kiest, weet je als persoon dat er regels zijn die nageleefd moeten worden. Zo ook leerkrachten, die op de pedagogische instituten al worden beoordeeld. Nu is er uniform, maar mouwloze blousen zijn verboden. Verder vindt Meye niet dat leerkrachten zich moeten vergelijken met ouders die mogelijk schaars gekleed komen. “Jij bent juffrouw en hebt in de opleiding de normen meegekregen en je moet een voorbeeld zijn.”

Zonder het voor de departementsdirecteur op te nemen, is ze het eens met hem dat regels nageleefd moeten worden. “Zaken die jarenlang krom zijn gegroeid, probeert meneer Peneux recht te trekken, waardoor er een einde komt aan losbandigheid binnen het onderwijsproces. Misschien zijn de veranderingen voor sommigen te rigoureus of te snel, maar wij als onderwijzers moeten ons aanpassen”, zegt de voorzitter van het Mulodirecteurenberaad.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May