Computerles in Saramaccaans dorp Kajana
02 Nov 2014, 12:00
foto
Computerles in het Saramaccaanse dorp in Kajana.


22 cursisten in het Saramaccaanse dorp Kajana in het Gran Riogebied krijgen computerlessen. Frans Dinge, voorzitter van stichting Degi Hati, zegt dat met assistentie van de Belgische gemeente Knokke-Heist, de lessen worden verzorgd. Deze gemeente heeft ook eerder drie laptops geschonken aan de stichting. Deze schenking komt nu goed van pas.

Dinge zegt dat ook in een traditioneel dorp, diep in het binnenland de hedendaagse technologie intrede doet. Kajana heeft al acht jaar een mast voor mobiele telefonie en data. En sinds een maand is die dataverbinding uitgebreid tot 4G. Dat opent het venster op de wereld! Elektriciteit, waterleiding, telefoon en internet maken het leven gemakkelijker, maar zijn op zich niet bedreigend voor de eigen cultuur, hoewel waakzaamheid steeds geboden blijft, zegt Dinge.

De cursisten zijn in vier groepen ingedeeld. Deze variëren van absolute beginners, maar ook mensen die al enige kennis van computer en/of smartphone hebben en deze willen uitbreiden. De computers worden elke avond opgeladen tijdens de vier uren dat het lichtnet beschikbaar is. Dat is genoeg voor zo’n 2 à 3 uur intensief computergebruik overdag, maar dan zijn de accu’s leeg. De lessen wordt daarom voorlopig zoveel mogelijk ‘s avonds gegeven. De stichting wil het aantal lessen
opvoeren tijdens schooltijd, met name voor de drop-outs die nu rondhangen in
de dorpen. Er moeten nog diverse zaken gerealiseerd worden om de beschikking te hebben over voldoende elektriciteit.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May